Home / TEMA DANA / AMERIČKI PLAN ZA VENECUELU JE KRVAVIJI I OD SAME VOJNE INTERVENCIJE! EVO O ČEMU SE RADI…

AMERIČKI PLAN ZA VENECUELU JE KRVAVIJI I OD SAME VOJNE INTERVENCIJE! EVO O ČEMU SE RADI…

Vašington bi mogao u narednim mesecima da ide na to da u Venecueli izazove neku vrstu građanskog rata ne bi li tako svrgao Madura sa vlasti, procenjuje karijerni diplomata Dušan Vasić.

Kriza u Venecueli eskalirala je nakon neuspelog pokušaja puča, a čitav svet strahuje da bi SAD mogle vojno intervenisati u toj zemlji.

Iz Moskve poručuju da će se suprotstaviti planovima koje Amerika ima za Venecuelu i u tom smislu mobilisati sve zemlje u Ujedinjenim nacijama koje poštuju njenu Povelju.

Kako je emisiji Sputnjik intervju ocenio prof. dr Dušan Vasić sa Fakulteta za poslovne studije i pravo, nekadašnji ambasador Srbije u više zemalja Latinske Amerike, Rusija nije jedina zemlja koja se protivi nasilnom svrgavanju legalno izabranog predsednika Venecuele.

Štaviše, kako kaže, zemlje čiju bi podršku Sjedinjene Američke Države dobile za vojnu intervenciju u Venecueli mogle bi se izbrojati na prste jedne ruke.

Zato je, prema Vasićevom mišljenju, takav scenario malo verovatan.

– Međutim, postoji nekoliko drugih mogućnosti. Jedna od njih je da Amerika napravi neki savez opozicionih lidera koji u ovom trenutku ne mogu da se ujedine.

Dakle, da im SAD naprave neki projekat pa da oni pokušaju da preuzmu vlast, jer je očigledno da samoproglašeni predsednik Venecuele Huan Gvaido sam to ne može da uradi.

On niti je sposoban za tako nešto niti ima dovoljno pristalica – objašnjava Vasić.

Kako kaže, Huan Gvaido je, uprkos ogromnoj pomoći Amerike u svakom smislu, prokockao velike prilike da svrgne Madura sa vlasti.

Prilike kakve je, dodaje Vasić, malo ko imao, pa čak ni oni koji su u Turskoj pokušali puč i svrgavanje predsednika Redšepa Tajipa Erdogana.

Americi je jasno, napominje bivši ambasador, da je Huan Gvaido „neuspešan projekat“, da nije obavio posao koji su mu namenili i da na njega više ne mogu ozbiljno da računaju.

– Gvaido je dva puta pokušao da prizove vojnu intervenciju, međutim, tako nešto ozbiljno urušava rejting bilo kog političara.

Dakle, formalno, Vašington bi mogao intervenisati u slučaju da je potrebno da se zaštite građani SAD u Venecueli. Međutim, Amerika na mnogim područjima nije uspela, pa ni u svom dvorištu.

SAD imaju i Honduras i El Salvador i Gvatemalu, ali koliko god da su tamo proameričke vlade, one ne podržavaju vojnu intervenciju. O Meksiku i da ne govorim – ukazuje Vasić.

Sjedinjene Američke Države su u Venecueli zagrizle tvrd orah, napominje Vasić i dodaje da postoji rizik da na toj zemlji – polome zube.

– Čak i ako bi Amerika intervenisala u godini kada počinje izborna kampanja za predsednika, to bi bilo vrlo teško i poražavajuće za Donalda Trampa, osim ako bi mu generali garantovali da će u roku od dve nedelje skršiti svaki otpor u Venecueli.

Međutim, američki sekretar za odbranu je rekao da se takav scenario ne bi brzo završio i da SAD ne bi prošle bez gubitaka.

Vojska koju bi Amerika sakupila za intervenciju u Venecueli, makar to bili i plaćenici ‘Blekvotera’, nisu tog kalibra da bi mogli da nanesu neki veliki udar na tako velikoj teritoriji, u zemlji sa toliko vojne snage – kategoričan je Vasić.

On dodaje da čak ne postoji ni mogućnost da američke snage uhvate predsednika Nikolasa Madura.

– Za tako nešto bi zaista morali da izvedu neki spektakl, da on bude gluv i slep pa da to dopusti.

Ipak, Amerika bi mogla u narednim mesecima da ide na to da u Venecueli izazove neku vrstu građanskog rata ne bi li na taj način svrgla Madura sa vlasti – napominje gost Sputnjik intervjua.

Ono što je sigurno, kaže Vasić, da Venecuelu čekaju teški dani i meseci.

– Amerika već dvadeset godina tu zemlju drži u takvom gvozdenom obruču, ekonomskom, političkom, socijalnom, da je prosto neverovatno koje su razmere tog, slobodno možemo reći, zločina.

To je prema svim pravilima par ekselans međunarodni zločin – da deca umiru od gladi, bolesnici bez struje i lekova… Umesto humanitarne pomoći, Venecuela je od strane SAD doživela humanitarni zločin – zaključuje prof. dr Dušan Vasić.

(Sputnjik)

Check Also

DR ANTOVIĆ: KOVID MALO OPASNIJI OD GRIPA, OSTALO JE POLITIKA! NE VERUJEM MORONIMA

Ili sam ja učio pogrešnu medicinu ili ova savremena medicina nema veze s tom što …