Home / TEMA DANA / Ana Filimonova: Vrlo je verovatno da će Vučić uvesti sankcije Rusiji, a onda će se otvoriti put za nestajanje Srbije!

Ana Filimonova: Vrlo je verovatno da će Vučić uvesti sankcije Rusiji, a onda će se otvoriti put za nestajanje Srbije!

Ruski državni list Rosijska gazeta piše danas da je zahtev EU da se Srbija priključi sankcijama Rusiji „slučaj bez presedana“, i postavlja pitanje da li Srbija može i dalje da se suprotstavlja sve većem pritisku Brisela.
filimonova- anja

List citira izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da Srbija „nema tri ili dve politike“ i da „sprovodi politiku u interesu svojih građana“.

– Zahtev evropskog komesara Johanesa Hana je veoma oštar, i ako Vlada u Beogradu krene tim putem, otvoriće put za nestajanje Srbije. Verovatnost da će se to dogoditi postoji, rekla je listu Ana Filimonova iz Centra za izučavanje savremene balkanske krize.

Po njenim rečima, sadašnja vlada se već, u suštini složila sa samostalnošću Kosova i ne treba isključiti da će se u budućnosti priključiti sankcijama protiv Rusije.

– Srpski narod želi da ostane sa Rusijom, ali nema instrumente za uticaj na vlast. U parlamentu Srbije nema nijedne opozicione partije koja je protiv zbližavanja sa EU, rekla je Filimonova.

Po njenim rečima, postoji prednost saradnje s Rusijom, jer je predsednik Rusije Vladimir Putin obećao 10 milijardi dolara investicija u Srbiju, kroz Srbiju treba da prođe Južni tok, dok od „EU Srbi ne mogu da očekuju ništa dobro“.

Rosijska gazeta navodi i mišljenje analitičara Đorđa Vukadinovća da ne smatra da postoji neophodnost da Srbija preduzme kardinalne odluke u korist EU.

List citira i analitičara Dušana Janjića koji kaže da ne treba očekivati da će Srbija sada uvesti sankcije Rusiji i da rukovodstvo Srbije može da izdrži pritisak do marta naredne godine.

(Blic)

 

Check Also

IMUNOLOZI DOŠLI DO SENZACIONALNOG OTKRIĆA: TREĆINA SRBA IMUNA NA KORONAVIRUS ZBOG T-ĆELIJA!?

Trećina populacije ni teoretski ne može da dobije koronavirus. Ova optimistična procena svetskih istraživača mogla …