Home / TEMA DANA / AZEM VLASI OTKRIO: Možda se to na prvi pogled ne vidi ali Srbija igra VELIKU igru u regionu, ostali igrači su amateri!

AZEM VLASI OTKRIO: Možda se to na prvi pogled ne vidi ali Srbija igra VELIKU igru u regionu, ostali igrači su amateri!

Kosovski advokat savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija Azem Vlasi izjavio je u Novom danu sarajevskog studija televizije N1, da je u Beogradu na snazi „Memorandum 2“ u kojem je navodno prva tačka da ono što nije ostvareno ratovima, treba da se ostvari mirnim sredstvima i diplomatskim manipulacijama.

Vlasi_Azem

Vlasi tvrdi da je za tzv. „Memorandum 2“ saznao iz svojih izvora u Beogradu i da taj dokument treba da zameni Memorandum SANU iz 1986. godine.

Ta nova platforma, tvrdi Vlasi, predviđa stvaranje tzv. „Velike Srbije“ mirnim putem i diplomatskim sredstvima, i sve što se dešava, kako kaže, ukazuje na to da su njegova saznanja tačna.

Sad je u Srbiji sve kao u vreme Miloševića.

Na isti način se stvara lider, na istim talasnim dužinama su mediji. Sad imate „Memorandum 2“ u kojem je prva tačka da ono što nije ostvareno ratovima, treba pokušati ostvariti mirnim sredstvima i diplomatskim manipulacijama.

Drugo, izjednačiti krivicu i reći da su građani krivi, da su krivi građani Bosne koji su branili Bosnu. Nas su zvali sepratistima. Uvek su drugi krivi, a u Beogradu ne daj Bože – rekao je Vlasi.

Tvrdi da projekat tzv. „Velike Srbije“ još živi.

– Sa Hrvatskom je to završeno, ali prema pola Bosne nije. Taj projekt računa na pola Bosne i Kosovo – rekao je on.

Haradinaj i „velika Albanija“

Zabrinutost Beograda zbog navodnih planova za osnivanje tzv. „velike Albanije“, ocenio je smešnim, a smatra i da su zapaljive izjave Ramuša Haradinaja „predimenzionirane“.

– Povik na Ramuša Haradinaja je zbog ljutnje što francuski pravosudni organi nisu udovoljili poternici Srbije. Beograd se nije ustručavao, vlasti, a ne samo mediji, da popljujuju.

Haradinaj je sada ljut čovek, daje izjave. Sve to ima više komične nego tragične dimenzije, ali ostavlja posledice u našoj ukupnoj klimi – kaže Vlasi.

On poručuje da su za odnose u regionu mnogo opasnije izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića i ostalih zvaničnika u Beogradu.

– Veće posledice po naše odnose i za stanje u regionu mogu imati izjave zvaničnika kao što je premijer Srbije Vučić nego izjave Haradinaja koji je lider jedne opozicione partije.

Nerazumno je kako je to Haradinaj izjavama provocirao Srbiju, ako kaže molimo da nas Srbija ostavi na miru.

Ne znam šta je tu provokacija i koje su dimenzije te provokacije – rekao je Vlasi koji tvrdi da Haradinaj nije izjavio da će osvojiti trećinu teritorije Srbije, iako je bivši komandant OVK nedavno javno rekao da ako Srbija u svom ustavu i dalje bude imala Kosovo i Metohiju, onda bi Kosovo trebalo da odgovori recipročnim merama i u svoj ustav stavi jednu trećinu teritorije Srbije.

Neće Kosovo da menja granice

Vlasi tvrdi da se u izjavama kosovskih zvaničnika ne može naći pojam „velike Albanije“, i da se tom retorikom služe srpke vlasti kako bi Kosovo i Albance predstavile kao destabilizirajući faktor.

– Teorija o Velikoj Albaniji je smešna. Nismo mi ludi da menjamo granice i okrenemo svet protiv nas. To je propaganda koja ima za cilj skretanje pažnje prema Kosovu i Albancima kao destiblizirajućem faktoru – naveo je Vlasi istovremeno optužujući Srbiju da je upravo ona „jedini faktor nestabilnosti“ u regionu.

– Sve države nastale raspadom bivše Jugoslavije se slažu, osim Srbije koja ima teritorijalne pretenzije prema Kosovu. Nijednom rečju se Beograd nikad javno nije ogradio od najave referenduma o otcepljenju RS. To destibilizuje stanje u regionu, a ne Kosovo – ocenio je Vlasi.

Rekao je da i da su odnosi Kosova i BiH apsurdni zbog mehanizma odlučivanja u Bosni koji omogoćavaju RS da blokira normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Vlasi je rekao i da se posle pokušaja atentata na njega fizički oseća dobro. Kaže da iza napada stoji teroristička grupa koja ima spisak od nekih dvadesetak istaknutih Albanaca za koje smatraju da ih treba eliminisati jer nisu rešili albansko pitanje.

(N1)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …