Home / TEMA DANA / BOŠKO: VUČIĆ PADA PO CRNOGORSKOM SCENARIJU! EVO ŠTA OPOZICIJA MORA DA URADI

BOŠKO: VUČIĆ PADA PO CRNOGORSKOM SCENARIJU! EVO ŠTA OPOZICIJA MORA DA URADI

Posle više meseci neizvesnosti definitivno se zna da sve opozicione političke organizacije koje su bojkotovale prošlogodišnje izbore izlaze na sledeće izbore 3. aprila iduće godine uprkos i dalje neravnopravnim izbornim uslovima.

Smatram veoma važnim da je sazrela svest da je drugi bojkot besmislen, da vremena za gubljenje više nema i da treba pristupiti pripremama za izbore, kao i da opoziciono orijentisani građani od nas očekuju izlazak na izbore i borbu protiv vlasti.

To su bili motivi zašto je Srpski pokret Dveri ovu odluku doneo još 3. oktobra i zbog toga trpeo neopravdane napade, da bi se sada potvrdilo da je ta odluka bila ispravna i da su sve druge kolege iz bojkot opozicije učinile isto, što je – kao što sam i najavljivao – bilo jedino logično.

Istovremeno smo došli i do crnogorskog scenarija u vezi sa načinom izlaska bivše bojkot opozicije na izbore. To će biti tri kolone: centralistička koju predvodi Đilas, leva koju predvodi Zelenović i desna koju predvode Dveri. Najvažniji zaključak koji treba izvesti u susret nastupajućim izborima na svim nivoima glasi da pobede nad vlašću nema bez uspeha sve tri kolone. Šta to znači? Pre svega, birači sada imaju kompletnu ideološku ponudu od levice preko centra do desnice i mogu da se opredele za one koji su im ideološki najbliži.

To je velika prednost izlaska na izbore u više kolona: svako može da se opredeli prema svojim ideološkim uverenjima i na taj način neće biti bačenih glasova onih koji bi apstinirali ako bi bila samo jedna kolona. Zajednički zadatak sve tri kolone je da pokrenu posebnu kampanju za podizanje izlaznosti na izbore, odnosno da pozovu birače da izađu u što većem broju i glasaju protiv Vučićeve vlasti a za onu opozicionu kolonu koja im je ideološki najbliža. Bez napadanja drugih kolona.

Ovaj scenario, koji je u Crnoj Gori doneo pobedu nad vlašću Mila Đukanovića, ima jednu potencijalnu manu, a to je da se neka od tri liste proglasi za jedinu opoziciju i negira ostale dve, čime se ne samo pokušava napraviti monopol u opoziciji već i sužava ukupni njen izborni rezultat. Podsećamo, više kolona vode ka istom cilju, a to je pobeda nad vlašću koje neće biti bez izbornog uspeha sve tri kolone. Dokazaćemo to na primeru Srpskog pokreta Dveri.

U Srbiji postoje birači koji nisu za sadašnju vlast, ali nisu ni za povratak na vreme bivše vlasti. Bez obzira koliko su protiv Vučića i njegovog režima, ovi birači nisu spremni da glasaju za lidere koji su nekada bili u vrhu bivšeg režima, a koji sada predvode centrističku koaliciju. To je prosto realna činjenica sa kojom se treba suočiti, kao što je i činjenica da postoje birači koji upravo žele da glasaju za tu koaliciju na čelu sa tim liderima. Međutim, onima koji to ne žele treba ponuditi nešto novo i drugačije.

To su upravo druge dve kolone. Jedna je izrazito prozapadna i levo, a druga izrazito suverenistička i desno. Svi oni birači koji su za EU i NATO imaju u levoj koaliciji koju čine NDBG, Ćuta i Zelenović svoj izbor, dok svi oni koji su protiv ulaska Srbije u NATO i EU takođe imaju svoju opciju oličenu u Srpskom pokretu Dveri.

Ono što bi leva koalicija trebalo javno da saopšti jeste kakav stav ima prema pitanju Kosova i Metohije, jer nikako ne bi bilo pošteno da se iza zeleno-leve političke priče krije spremnost na priznanje lažne države Kosovo a da to birači ne znaju pre izbora. Ali, iako veoma malo, ima i birača koji bi i to podržali. Isto pitanje važi i za centrističku koaliciju. To nije tema za beogradske izbore gde kada se dođe na vlast treba rešavati nagomilane saobraćajne, komunalne, urbanističke i ekološke probleme posle užasne vladavine Vesića i naprednjačke kriminalne ekipe, ali jeste važno pitanje za republički nivo vlasti.

Nije pitanje odnosa prema EU i NATO jedino što deli birače u Srbiji. Postoji ogroman broj birača koji su protiv legalizacije homoseksualnih brakova i usvajanja dece sa njihove strane, koji su protiv zakona o rodnoj

ravnopravnosti i nove mode promene polnog identiteta, koji se ne slažu sa sadašnjom migrantskom politikom vlasti i smatraju da migranti nemaju pravo na protivzakonit ulazak na našu državnu teritoriju i da to ugrožava bezbednost naših porodica, koji su za pravo na izbor po pitanju vakcinacije, a ne za obaveznu i prisilnu vakcinaciju, koji su protiv kovid propusnica kao kršenja Ustava i ljudskih prava i sloboda…

Srpski pokret Dveri govori u njihovo ime i biće njihova politička opcija na sledećim izborima. Većina ovih birača su opozicija, ali – ono što je posebno bitno – deo njih je do sada glasao i za vladajući režim, dok sada njihov glas umesto za SNS može otići Dverima kao autentičnim političkim zastupnicima i zaštitnicima ovih stavova koji su bitni za veliki broj građana Srbije.

Takođe je mnogo birača koji su za promenu ne samo vlasti već i kompletnog korumpiranog političkog i pravosudnog sistema u Srbiji koji se ovde nije menjao više od tri decenije, uprkos raznim promenama na vlasti. Ovi birači traže ispitivanje porekla imovine svih političara sa vlasti od 1990. godine do danas, zatim oduzimanje njihove nezakonito stečene imovine, finansijsku kaznu za sve one koji su krali iz državnog budžeta, krivičnu odgovornost, višegodišnju robiju i lustraciju odnosno zabranu obavljanja bilo koje javne funkcije ubuduće za sve one koji su se na državnim funkcijama ogrešili o zakon i javni moral.

Isto se odnosi i na preispitivanje kupljenih diploma i plagiranih doktorata zaposlenih u javnom sektoru. U njihovo ime može da govori samo neko do sada nije bio na vlasti, a to je opet Srpski pokret Dveri.

Sve su to razlozi zašto je veoma važno postojanje treće opozicione kolone koju će predvoditi Dveri. Ona će sabrati brojne opozicione birače koji nisu spremni da glasaju za druge dve kolone i upravo u Dverima vide

predstavnike onoga što su njima presudna vrednosna i politička pitanja.

To isto važi za Dveri i kada je u pitanju porodična politika u formi smanjenja poreza na zarade i imovinu za sve one koji stupe u brak i dobiju decu, podrška domaćim preduzetnicima, posebno ženama na selu, nedelja kao neradni dan i u privatnom sektoru, kao i druge političke ideje po kojima su Dveri prepoznatljive i birači žele da podrže baš te ideje na sledećim izborima.

I da ne zaboravimo: tri kolone koje vode ka istom cilju trebalo bi da imaju zajednički izborni štab za koordinaciju i suprotstavljanje svakom pokušaju izborne krađe, kao i da izbegnu međusobno napadanje koliko god je to moguće.

Check Also

Rastući nemiri u Iranu, imaće posledice po ceo svet! – “Spreman teheranski majdan!”

Početkom maja u Iranu su izbili građanski nemiri sa novom snagom. Situacija u zemlji je, …