Home / TEMA DANA / BRITANSKI LIST ZALEDIO AMERE I NATO: Putin pravi vojnu bazu u Preševu i postavlja NUKLEARNO ORUŽJE NA JUGU SRBIJE

BRITANSKI LIST ZALEDIO AMERE I NATO: Putin pravi vojnu bazu u Preševu i postavlja NUKLEARNO ORUŽJE NA JUGU SRBIJE

Moskva će rasporediti nukleralno oružje na Balkanu, tačnije na jugu Srbije. Kako pišu albanski listovi, pozivajući se na britanski list “Dejli Star“, nova ruska baza će se nalaziti u Preševu i biće opremljena raketama srednjeg dometa.

Ovo je posebno važno zato što se ovaj grad nalazi blizu administrativne linije sa Kosmetom što može dovesti do toga se Rusija i SAD sukobe upravo na Balkanu.

Ovim taktičkim potezom Putin bi pokušao da stavi pod kontrolu Amerikance koji imaju svoje baze u Poljskoj i kontrolišu Balkan, ali i zemlje kao što su Grčka, Italija, Austrija, Kosovo i Albanija.

Navodno, srpske vlasti su spremne da pregovaraju o ovoj opciji. Kako navodi albanski list iz Preševa, Srbija je od Rusije već dobila četiri aviona MIG-29, a “ima u planu da od Rusije traži nuklearno naoružanje, kao i neke druge vrste vojne opreme“.

“Izgleda da Rusija razmišlja o tome da protivavionski raketni sistem “S-400“ rasporedi u Srbiji“, navode preševski mediji . Prema pisanju albanskih medija, koji se pozivaju na britanske izvore, NATO je dobio signal za uzbunu još kada je Putin u Kaljingradu, ruskoj enklavi koja se nalazi između Poljske i Litvanije, narpavio jedan od najsnažnijih vojnih garnizona na svetu.

Prema mišljenju nekih zapadnih analitičara, Kaljingrad koji je odsečen od svog centra je i najranjiviji deo Rusije, ali i mesto odakle bi Rusija sa svojim saveznikom Belorusijom mogla da započne ofanzivu i vrlo brzo odseče baltičke države od ostalih država- članica NATO.

(M. Ćurčić, Vidovdan)

Check Also

RUSKE TRUPE U KAZAHSTANU ZA SAT VREMENA NEUTRALISALE NEKOLIKO STOTINA OBUČENIH MILITANATA

Ruske trupe koje su stigle u Kazahstan uspešno su izvele operaciju eliminisanja nekoliko stotina militanata …