Home / TEMA DANA / ČEKA LI SRBIJU NEŠTO STRAŠNIJE OD SNEGA I HLADNOĆE: Srpski meteorolog otkriva preti li nam nova kataklizma već za 10 dana…

ČEKA LI SRBIJU NEŠTO STRAŠNIJE OD SNEGA I HLADNOĆE: Srpski meteorolog otkriva preti li nam nova kataklizma već za 10 dana…

Za samo desetak dana temperature će iz dubokog minusa skočiti u debeli plus, a razlika od neverovatnih 30 stepeni, osim do ozbiljnih zdravstvenih problema, mogla bi da dovede i do – poplava.

Svi se i dalje sećamo stravičnih slika iz maja 2014. godine, kada su poplave uništile veliki broj domova i opustošile gradove kroz koje su protutnjale. Zato nam se danas ledi krv u žilama i na samu pomisao da tako nešto može da se ponovi.

A kako stvari stoje, ako se obistine predviđanja meteorologa, sličan scenario je i te kako moguć. Na to su upozorili i meteorolozi Akjuvedera istakavši da će zbog otapanje velikih količina snega sa Alpa ceo Balkan biti u riziku od izlivanja reka i pojave klizišta.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da je ovih dana napadalo mnogo snega u Srbiji, posebno na planinama, a da se već od petka očekuje nagli porast temperature do 15 stešeni koji će dovesti do brzog topljenja snežnog prekrivača.

– Kako temperatura od petka bude rasla, sneg će prelaziti u kišu. A mnogo je snega na planinama, ne samo kod nas nego i u Hrvatskoj, na Alpima, u Sloveniji. Topljenje snega dovešće do rasta reka, a kiša će dodatno uticati na veći nivo vode – kaže Đurić.

On objašnjava da u narednim danima ne treba da brinemo, ali da definitvino treba biti na oprezu.

– Ako sve krene naglo da se topi u Srbiji, manjih poplava će biti sigurno, a najugoroženiji će biti brdsko planinski potoci. Sa druge strane, ako topljenje krene od Alpa, podići će se i nivo velikih reka, što bi moglo da dovede i do ozbiljnijih izlivanja – objašnjava sagovornik  Telegrafa.

Veoma je važno ne ignorisati opasnost od poplava i biti na oprezu i mnogo pre nego što se dese. Pre četiri godine ciklon „Tamara“ sručio se nad Srbijom, Bosnom i Hrvatskom.

Proglašeno je vanredno stanje u celoj zemlji, iz bujica je evakuisano na desetine hiljada ljudi u čijem je spasavanju učestvovalo oko 6.000 pripadnika vojske i policije, 1.600 pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica, a samo u Beogradu se za akciju spasavanja prijavilo 12.500 mladih ljudi.

Štete od majskih bujičnih poplava Kolubare, Tamnave, Peštana, Baričke reke, Jadra, Despotovice, Čemernice, Lugomira, Turije…procenjuju se na 1,6 milijardi evra.

Pogledajte video:

(Telegraf)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …