Home / TEMA DANA / Čepurin: Novi gasovod za EU mora preći preko Srbije, oko toga nema pregovora!

Čepurin: Novi gasovod za EU mora preći preko Srbije, oko toga nema pregovora!

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas da cena ruskog gasa do leta može da bude značajno smanjena, kao i da buduća trasa za snabdevanje Evrope gasom mora preći preko teritorije Srbije.

čepurin

On je rekao da treba razmatrati pitanje kako će se transportovati gas za četiri godine, kada istekne ugovor o transportu ruskog gasa preko Ukrajine, i koje su alternative gasovodu Južni tok nakon odustajanja od tog projekta.

„Treba tačno proceniti interes i mi smatramo da su u tom domenu važna tri elementa – sigurnost isporuke, mogućnost da se obezbede zagarantovane količine i konkuretna cena gasa“, rekao je Čepurin na otvaranju rusko-srpske privredne izložbe u Beogradu.

On je istakao da Rusija „polazi od toga da gasna magistrala mora preći preko teritorije Srbije“.

Kako je ranije najavila ruska strana, novi pravac, zajedno sa Severnim tokom, biće preko teritorije Turske, a konačno odredište biće na grčko-turskoj granici.

Preliminarni dogovor je da se izgrade četiri cevovoda, od kojih bi prvi trebalo da bude završen 2016. godine

Gas će ići južnom maršrutom, preko Turske, doći će do granice sa Grčkom, i tada će se pristupiti dogovaranju sa Evropskom unijom.

„Imajući u vidu da su se naši partneri ranije definisali prema maršruti, ako ne bude aktuelnih birokratskih prepreka, Rusija je spremna da se priključi realizaciji projekta“, naglasio je Čepurin.

On je dodao da je to veoma važno pitanje ne samo za izvoznike i za korisnike gasa, već i za zemlje jugozapadne Evrope, celokupne Evrope i Evropske unije.

Čepurin smatra i da ponovo smanjenje cene ruskog gasa, koja je prethodno snižena krajem prošle godine i u prvom kvartalu ove godine, može da doprinese većoj potrošnji tog energenta.

(Tanjug)

 

Check Also

„JEL OVO VIRUS ILI BOJNI OTROV? NEMA OBDUKCIJA, SAMO SUMNjIVIH VAKCINA!“

Prevara je danas postala zakon života u Srbiji, i ne samo u Srbiji. Politička prevara, …