Home / TEMA DANA / CIA TVRDI: ISIS SPREMA NAPAD NA SRBE SA KOSOVA, PRETI VELIKA OPASNOST!

CIA TVRDI: ISIS SPREMA NAPAD NA SRBE SA KOSOVA, PRETI VELIKA OPASNOST!

Džihadisti od 2016. planiraju napad na Gračanicu, Pećku patrijaršiju, Mitrovicu, Prizren… Udar na Srbe trebalo da predvodi Bujar Behrami, a napad je 2017. odložen kada je u Siriji poginuo Lavdrim Muhadžeri

Teroristi ISIS pripremaju pokolj Srba na Kosovu i Metohiji, a glavne mete su im Gračanica, Pećka patrijaršija, severna Kosovska Mitrovica i Prizren.

Džihadisti udar na Srbe planiraju još od 2016. godine, a celu akciju trebalo je da predvodi Bujar Behrami, koji je sa još petoricom pomagača (vidite okvir) nedavno uhapšen i optužen za terorizam. Opšti napad na Srbe na Kosovu odložen je prošle godine kada je u Siriji poginuo Lavdrim Muhadžeri, glavni terorista sa Kosova…

Veza sa Albanijom

Sve su ovo saznanja američke obaveštajne službe CIA, do kojih je došla uz pomoć šiptarskih bezbednjaka iz Albanije i sa Kosova! Operativci CIA upozoravaju da je opasnost od napada ISIS u južnoj srpskoj pokrajini i dalje ‘veoma realna i velika’.

Kako su preneli albanski mediji, Bujar Behrami, koji je u Prištini optužen za terorizam, trebalo je da napravi grupu ‘Pomagači Islamske države u zemlji orlova’ i da krene u napade po Kosovu, Makedoniji i Albaniji. On je tokom istrage priznao i detaljno opisao planiranje oružanih akcija, regrutaciju bombaša-samoubica, a odao je i lokacije na kojima je skladišteno oružje.

– Moja ideja bila je da napadnemo pravoslavne objekte u vreme njihovih verskih praznika. Na Guglu i Vikipediji istraživao sam gde se te njihove crkve nalaze, koji su snažni otrovi i eksplozivi… Išli smo u Albaniju da nabavimo bojne otrove i eksploziv – rekao je Behrami, a preneo prištinski portal “Kalzo”.

Ko je sve uhapšen i optužen

* Bujar Behrami
* Resim Kastrati
* Gramos Šabani
* Albert Ademaj
* Leutrim Musliju
* Edona Haliti

Istragom je utvrđeno da je ISIS Behramiju i saradnicima samo u jednoj tranši prebacio 9.000 evra za finansiranje napada, a operacija je počela da se planira još 2016. godine. Plan je predstavljen i glavnom kosovskom džihadisti u Siriji Lavdrimu Muhadžeriju, a Behramijeva grupa uspela je da kupi eksploziv za 1.000 evra po kilogramu i bojne otrove iz Albanije, i to preko jednog visokog oficira u albanskoj vojsci.

Međutim, pošto je u međuvremenu Muhadžeri ubijen u Siriji, akcija je odložena… Ipak, opasnost od napada ISIS na Kosovu i dalje je velika. U pokrajinu se, naime, prema podacima CIA, vratilo više od 300 terorista iz Sirije i Iraka.

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta bezbednosti “Edukons”, kaže da se iza ovog plana krije tajna služba ŠIK.

– Mislim da je i plasiranje ove priče u medije zapravo zastrašivanje Srba sa ciljem da se isele sa Kosova. Ovo jeste i pokušaj da se vrši pritisak na Vučića i državu da popuste u svojim zahtevima – naglašava Bjegović.

Ministar policije Nebojša Stefanović potvrđuje da je bezbednost na Kosovu ugrožena.

– Bezbednost na Kosovu u prethodnom periodu bila je opterećena pretnjama i napadima na Srbe. Situacija u pokrajini trenutno je najveći izazov, jer ne možemo da delujemo u svakom trenutku. To utiče na bezbednost cele Srbije, a posebno ugrožava stanovništvo na Kosovu – podvlači Stefanović.

Svesni smo rizika

Igor Bečić, predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost, ocenjuje da postoji kontinuirana izloženost različitim bezbednosnim izazovima.

– Suprotstavićemo se organizovanom kriminalu i svim delatnostima usmerenim ka vršenju krivičnih dela sa elementom inostranosti. Takođe, borićemo se i protiv unutrašnjeg i međunarodnog terorizma i najtežih oblika krivičnih dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava – zaključuje Bečić.

M.Dobromirović/Informer

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …