Home / TEMA DANA / CIA UPOZORAVA VAŠINGTON: SRBI neće mirno gledati „KOSOVSKU OLUJU“, ući će u rat a Rusi šalju oružje i specijalce!

CIA UPOZORAVA VAŠINGTON: SRBI neće mirno gledati „KOSOVSKU OLUJU“, ući će u rat a Rusi šalju oružje i specijalce!

Američki obaveštajci tvrde da bi igranje na kartu ‘velike Albanije’ moglo da dovede do velikog balkanskog, a verovatno i evropskog rata. Ovo nije 1995, Srbija neće mirno gledati novu ‘Oluju’, upozoravaju analitičari CIA…

vojska-srbije-rat

Ukoliko Albanci pokušaju nasilno da osvoje sever Kosova, odgovor Srbije biće žestok! Vojska Srbije bi u tom slučaju sasvim sigurno preuzela teritoriju Kosova do severne Mitrovice, što bi na kraju moglo da dovede i do velikog balkanskog, a verovatno i evropskog rata!

Tempirana eskalacija sukoba

Zapadni centri moći procenjuju da je ovo idealan trenutak za otvaranje regionalnih sukoba na Balkanu
Ovo je dramatični zaključak analitičara CIA koji su prošle nedelje izradili izveštaj za potrebe Stejt departmenta i američke spoljne politike, saznaje Informer u Ambasadi SAD u Beogradu.

 

Preti krvoproliće

Američki obaveštajci navode da bi eventualno igranje Vašingtona na kartu „velike Albanije“ moglo da izazove veliko krvoproliće na Balkanu!
„Budu li albanske snage, kako se najavljuje, pokušale da munjevitom akcijom reše pitanje severa Kosova, potpuno je izvesno da bi Srbija momentalno odgovorila.

Okolnosti su danas mnogo drugačije nego 1995. godine, pa ne treba očekivati da će Srbija mirno, skrštenih ruku gledati novu ‘Oluju’…

Takođe, u slučaju takvog scenarija, Beograd bi mogao da računa i na značajnu vojnu pomoć Rusije, koja bi, u skladu sa svojom politikom na Balkanu, poslala Srbiji velike količine oružja, ali i svoje specijalce i vojne instruktore. Došlo bi do velike eskalacije sukoba, što bi moglo da izazove veliki balkanski, a verovatno i evropski rat“, navode analitičari CIA.

I dok niko iz Vlade Srbije nije juče želeo da komentariše ove procene, general u penziji Božidar Delić upozorava da bi Šiptari zaista mogli napasti Srbe na severu Kosova.

– Međutim, i oni znaju da tu nemaju šanse za vojni uspeh, jer se i uz manju pomoć Srbije taj severni deo pokrajine može efikasno braniti… Ono što treba da nas brine jeste činjenica da će SAD, EU i Nemačka imati razumevanja za razne jednostrane akte i provokacije sa šiptarske strane.

Šiptari samo čekaju njihov pristanak da otpočnu sa napadima i provokacijama – objašnjava Delić.

 

Lider „Zavetnika“ Stefan Stamenkovski smatra da Srbija u slučaju napada mora da ima jak vojni odgovor i da zaštiti srpski narod.

ORHAN DRAGAŠ
STRUČNjAK ZA BEZBEDNOST

KFOR i NATO su odgovorni za bezbednost Srba na KiM, jer Srbija nema mehanizam direktne vojne i policijske intervencije na Kosovu ili delu Kosova.
– Postoje planovi Tirane i Prištine da se izazove eskalacija nasilja na KiM.

Procene određenih zapadnih centara moći kažu da je ovo idealan trenutak za otvaranje regionalnih sukoba na Balkanu i za uvođenje u završnu fazu projekta „velike Albanije“.

Reakcija Srbije mora biti momentalna, moramo imati snažan vojni odgovor sa snažnom diplomatskom aktivnošću u svim relevantnim međunarodnim institucijama uz podršku Rusije i Kine. Baš zato je neophodno jačanje operativne saradnje sa Rusijom na polju bezbednosti – podvlači Stamenkovski.

Diplomatska misija

Predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović kaže da Srbija mora da deluje preventivno.

– Pre svega, treba nabaviti naoružanje od Rusije, a posebno ono za borbu protiv terorista.

Hitno treba započeti udar na šiptarsku mafiju u Srbiji, koja je u suštini organizacija koja realizuje projekat „velike Albanije“, a pod patronatom NATO – zaključuje Parović, uz opasku da zatim treba pokrenuti i ozbiljnu diplomatsku misiju u svim državama, pre svega EU.

Sa Vučićem se nije šaliti

Analitičari CIA u svom poverljivom izveštaju posebno su se bavili ličnošću premijera i izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Oni kažu da se s njim ne treba šaliti i procenjuju da je zaista spreman da zaštiti narod na Kosovu, ali i u RS.

„Premijer Vučić ima realnu političku moć i pun legitimitet vlasti u Srbiji. On ima odlične odnose sa Rusijom i direktno sa predsednikom Putinom. U svakom trenutku može da računa na maksimalnu vojnu i političku pomoć Moskve.

Sa njim se ne treba šaliti, on je zaista spreman da zaštiti Srbe na Kosovu, ali i u Republici Srpskoj… Pritom, na njega je nemoguće delovati metodama pritiska“, kaže se, između ostalog, u izveštaju.

(Informer)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …