Home / TEMA DANA / Dmitrović: Srbi, držite gaće, počela je isporuka računa za Putinovu posetu Beogradu i odnos prema Rusiji!

Dmitrović: Srbi, držite gaće, počela je isporuka računa za Putinovu posetu Beogradu i odnos prema Rusiji!

Piše: Ratko Dmitrović

Samo onaj ko je bio ili je sada na čelu male države, malobrojnog naroda, zna kakva je muka kad takav sedneš nasuprot onoga ko s visoke, najviše pozicije predstavlja, uzmimo, Nemačku, Englesku, SAD, Francusku, a ti hoćeš da imaš nekakvu samostalnost, suverenitet… On tebi može sve, ti njemu ne možeš ništa. Može da ti zatvori granicu, tržište, uvede vize, sankcije, izoluje i tebe i ceo narod, može da te bombarduje, na kraju krajeva.

ratko- dmitrovic 1

Nije verovatno da bi Zapad opet mogao bombardovati Srbiju, ali sve ostalo je na šanku, bar tako izgleda po događajima čiji smo svedoci poslednjih dana. U paklenoj situaciji stvorenoj sirotinjskim nasleđem i zapadnjačkim očekivanjima i ucenama, današnja Srbija pokušava da drži otvorena vrata prema Briselu i Moskvi, pokušava da preživi. Zatvori li jedna od tih vrata, naći će se, tu nema dileme, u bezizlaznom položaju, biće slomljena.

Beograd od Evropske unije zasad dobija dozirane ustupke, tapšanje po ramenu i obećanja. Da, i „preporuke“ da okrene leđa Rusiji. Ti zahtevi su sve jasniji, otvoreniji i evo bivaju materijalizovani; stižu u Beograd, na adresu Aleksandra Vučića, kao paketi. U prvom je bio Edi Rama, u drugom Vojislav Šešelj. Njihov dolazak je instrumentalizovan, proračunat s tempiranim i odloženim dejstvom. Ko veruje da je Rama po sopstvenoj pameti i odluci u Beogradu izgovorio ono što sebi nije dozvolila ni Hilari Klinton, taj neka izbegava svaki razgovor o politici.

Rama je uradio ono što mu je rečeno da uradi. On u Beograd nije došao po želji Vlade Srbije, Vučić je danima diplomatskim kanalima pokušavao da odloži tu posetu na neodređeno vreme ali… Vučić je onaj lik iz prve rečenice teksta koji čitate. Znao je, u to ne treba sumnjati, da će Rama uraditi nešto neprijatno, uvredljivo, ali… ništa se tu nije moglo. Iz Evrope je stigla „molba“ da se Rama ugosti. Ozbiljna molba s vrlo ozbiljne adrese. Nije izgovoreno, ali „obrazloženje“ nužnosti posete premijera Albanije svi znamo: Nećete da uvedete sankcije Rusiji, ugostili ste Putina u Beogradu, e pa sada ćete dobiti i naše goste.

Šešelj je još jednostavnija priča. Sam je za ova dva dana nekoliko puta ponovio da je na privremenoj slobodi sve dok ne sruši Nikolića i Vučića. Srušiti ih neće, on nikada nijednu vladu nije srušio i nije pušten zbog toga. Isti oni koji ga nisu pustili ni na sahranu majke, bez ikakvih uslovljavanja strpali su ga u avion za Beograd. S vrlo jasnim ciljem: uzdrmati Vladu Srbije, oslabiti Vučića, izazvati raskol između njega i Nikolića i politički život Srbije pretvoriti u cirkus i vašarište. Za tu rabotu od Šešelja nema boljeg majstora.

Kuda ovo vodi? Gde može da završi? Šta činiti? Verujem da glavni kabinet Vlade Srbije zna princip na kojem je nastala i počiva borilačka veština zvana džudo. On glasi: Popusti i izdrži, da bi pobedio.

(Večernje novosti)

Check Also

CRNA GORA IMA NOVU VLAST, A PRED MILOM SU TRI SCENARIJA..

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića …