Home / TEMA DANA / EKSPERTI OTKRIVAJU: OVO JE PRAVA POZADINA ŠIPTARSKE AKCIJE…

EKSPERTI OTKRIVAJU: OVO JE PRAVA POZADINA ŠIPTARSKE AKCIJE…

Jučerašnjim incidentom stavljena je tačka na takozvani pravno-obavezujući sporazum između Prištine i Beograda. Briselski dijalog bi trebalo da bude nastavljen, ali sa otvorenim kartama, kaže za Sputnjik Milivoje Mihajlović.

Zašto su vlasti iz Prištine na brutalan način rešili da se obračunaju sa predstavnicima srpskog državnog vrha?

Milivoje Mihajlović, savetnik direktora RTS i odličan poznavalaca prilika na Kosmetu, na to pitanje odgovara rečima da mu se čini da su jedva čekali ovakav povod, pa da izazovu novu krizu na severu Kosova.

„Poslednja ovakva kriza bila je 2011. godine kada su nekoliko meseci bile organizovane barikade na severu. Tadašnja akcija specijalaca na Kosovu imala je za cilj da skrene pažnju čitavog sveta i javnosti sa izveštaja Dika Martija o trgovini organima. Sada je cilj da se skrene pažnja sa početka rada Specijalnog suda za zločine OVK, a na optuženičkoj klupi bi trebalo da se nađe više političkih zvaničnika iz albanskog političkog establišmenta. Mislim da je ovo igra Hašima Tačija da pokaže svetu: ’Imamo krizu, ali ja mogu da je rešim‘, a tu krizu će rešiti tako što će pokušati da dođe do dogovora da svoje ime skine sa liste optuženih“, objašnjava Mihajlović.

Osim tog cilja, Mihajlović smatra da bi drugi efekat bio rušenje vlade Ramuša Haradinaja, jer je od prvog dana jasno da Tači nije zadovoljan što je dobio novog-starog rivala na mestu premijera Kosova.

„U svakom slučaju, prvi utisak je da su Srbi zastrašeni i uplašeni i da Tači pokazuje svojoj javnosti da u svakom momentu može da interveniše i na severu, da ima sever pod kontrolom. Možemo da očekujemo da će za nekoliko dana sigurno izaći sa platformom za formiranje ZSO, što bi bila još jedna obmana u ovom petogodišnjem ciklusu formiranja ZSO“, kaže Mihajlović.

Komentarišući najavu da bi Srpska lista sama mogla da formira ZSO, Mihajlović kaže da je jučerašnjim incidentom stavljena tačka na takozvani pravno-obavezujući sporazum između Prištine i Beograda, kao i da više nikome neće pasti na pamet da tako nešto potpisuje.

„Mislim da je stavljena tačka i na jednu vrstu perfidnih i snažnih pritisaka na Beograda da ili prizna nezavisnost Kosova ili da uđe u pogrešnu varijantu podele. Ne mislim da u Beogradu postoji politička snaga koja bi pristala na priznavanje nezavisnosti Kosova ili podelu, jer bi to bilo političko samoubistvo. Dakle, ne očekujem ništa dobro. Mislim da bi briselski dijalog trebalo da bude nastavljen, ali sa otvorenim kartama“, mišljenja je Mihajlović.

On zaključuje da se EU od početka dijaloga ponašala potpuno nezainteresovano, kao da je strana kojoj odgovara da se sukobi produbljuju.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …