Home / TEMA DANA / ERDOGAN OBJAVLJUJE RAT SIRIJI- EVO ŠTA SE DEŠAVA..!

ERDOGAN OBJAVLJUJE RAT SIRIJI- EVO ŠTA SE DEŠAVA..!

5. februara, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Sirijsku arapsku armiju da se povuče sa svih turskih posmatračkih mesta, u suprotnom će Ankara biti primorana da ih sama povuče.

„Ako se sirijski režim u februaru neće povući sa turskih posmatračkih mesta u Idlibu, sama Turska će biti u obavezi da to uradi“, rekao je.

„Turske vazdušne i kopnene snage kretaće se slobodno u svim operativnim oblastima u Siriji i u Idlibu i po potrebi će sprovoditi operacije“, dodao je on.

Drugim rečima, turski predsednik je pretio da će proglasiti rat Siriji ako se sirijska vojska ne povuče sa teritorije oslobođene od terorista. Prema njegovim rečima, sirijske vladine snage krše primirje u Idlibu, posle napada u kojem je 3. februara ubijeno 7 turskih vojnika, nije se spominjao napad turskih snaga na sirijsku vojsku.

„Napad na naše vojnike dan ranije bio je prekretnica u Siriji za Tursku“, rekao je. Tvrdio je da će na svaki napad na turske snage ili njihove saveznike, poput militanata koje podržavaju Turci, biti uzvraćeno, bez upozorenja.

U svojim vojnim operacijama, „glavni princip Turske nije da povređuje živote ili imovinu nevinih ljudi“, rekao je. U vezi sa ruskom podrškom Sirijskoj arapskoj armiji (SAA), Erdogan je rekao da se nada da je Moskva razumela „zabrinutost Turske“ za Idlib.

Turska se žalila na stalne napade i pozvala je Rusiju da pozove svog saveznika predsednika Bašara El Asada i zaustavi krvoproliće.

Prema turskoj propagandi, Idlib je uporište opozicionih i umerenih antivladinih oružanih grupa od izbijanja „sirijskog građanskog rata“ 2011. godine.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu dalje je dao izjavu rekavši da bi Rusija, u stvari, mogla kontrolisati akcije Sirijske arapske armije i da su izjave da to ne može lažne. Čavušoglu je napomenuo da Ankara i Moskva čine napore da zaustave agresivne akcije sirijske vojske, uprkos tome što je Rusija aktivno udarala na „umerene pobunjenike“.

Mnogo toga zavisi o ruskoj strani, naglasio je turski ministar spoljnih poslova. Prema njegovim rečima, procesi u Astani i Sočiju se još uvek nisu potpuno raspali, već su samo ozbiljno narušeni. Takođe je naglasio da Ankara nema nameru da ignoriše granatiranje svojih posmatrača u Idlibu. „Turske oružane snage su odvratile kao odgovor na granatiranje i nastaviće to da rade“, rekao je ministar.

SAD su takođe brzo došle da pomognu demokratskoj opoziciji ugnežđenoj u Idlibu. Fejsbuk stranica Ambasade SAD u Damasku, institucije koja se ni ne nalazi u Siriji, objavila je izjavu državnog sekretara SAD-a Majka Pompea i čak promenila naslovnu sliku u crnu pozadinu, gde je belim ispisano IDLIB.

SAD su dale nekoliko izjava o onome što se događa u Idlibu; Međutim, čini se da planiraju da budu još aktivnije.

Sastanak Veća sigurnosti UN-a o Bliskom Istoku, a posebno Siriji, održat će se 5. februara. SAD, Velika Britanija i Francuska pozvane su na sastanak uz pomoć “spasilačke organizacije” Beli šlemovi, a dolazi se usred izveštaja da će se dogoditi lažni hemijski napad.

Treba podsetiti da su SAD, Velika Britanija i Francuska više puta direktno bombardovale Siriju kao odgovor na navodne hemijske napade. Čini se da se Sirijska arapska armija, zajedno sa ruskom podrškom, približavaju da bi konačno pobedili „demokrate“ na severoistoku Sirije.

(Pravda)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …