Home / TEMA DANA / Evo kako je i čime sirijska PVO oborila 71 raketu – jesu li joj Rusi pomogli?

Evo kako je i čime sirijska PVO oborila 71 raketu – jesu li joj Rusi pomogli?

Generalštab Oružanih snaga Rusije saopštio je da su Amerikanci, Francuzi i Britanci Siriju tukli sa 103 krstareće rakete, ali da je sirijska PVO oborila čak 71, iako ih je Donald Tramp unapred nazvao „lepim i pametnim“.

Ovaj fantastičan uspeh Pentagon, naravno, osporava.

Portparol američkog generalštaba (Komiteta načelnika štabova) – general Kenet Mekenzi – izjavio je da ni jedan Tomahawk lansiran prema Siriji „nije imao problem“.

Ovo je bio Mekenzijev odgovor na pitanje: da li su sve krstareće rakete „stigle do cilja“.

Usledila su dodatna pitanja, pa je naknadno dodao:

„Sirijska PVO nije oborila ni jedan naš avion niti raketu. Verujem i da su sve francuske i britanske rakete stigle do cilja“.

Naveo je da je „sirijski režim“ ispalio „oko 40 raketa zemlja-vazduh“, ali da je većina lansiranja zakasnila.

Ruski vojni vrh je objavio da vojni resursi RF u Siriji nisu bili ni na koji način uključeni u odbijanje napada. A Mekenzi je rekao da ne raspolaže podacima o funkcionisanju ruskih sistema PVO u vreme udara SAD i njihovih saveznika.

Amerikanci, dakako, nikada neće priznati koliko raketa im je prošle noći oborila sirijska PVO. A ni Pariz i London.

Međutim, vojni vrh Rusije nikada dosad se nije služio lažima i izmišljotinama. Zato se odmah vojnim ekspertima nametnulo pitanje: koliko je Rusija pomogla sirijskim raketašima da obore 71-nu krstareću raketu?

Načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba RF – general-pukovnik Sergej Rudskoj – priznao je samo da su ruski sistemi PVO iz baza Hmejmimi Tartus pratili lansiranja i let raketa trojne zapadne agresorske koalicije, kao i dejstva aviona SAD i Velike Britanije:

„Naša PVO bila je u režimu za ratno funkcionisanje. Lovačka avijacija je dežurala u vazduhu“.

Ministarstvo odbrane RF je, inače, saopštilo da su Sirijci za odbijanje napada koristili S-125, S-200, „Buk“ i „Kvadrat“ – raketne sisteme proizvedene još u vreme SSSR, pre više od 30 godina.

Međutim, postoje procene da su Sirijci . s obzirom da su oborili 71 raketu – koristili i neka savremenina PVO oruđa.

Bivši zamenik komandanta jedinica PVO Kopnenih snaga Rusije – general Aleksandar Luzan, koji je više puta boravio u Siriji – povodom svega je rekao:

„Naši sistemi PVO nisu učestvovali u odbijanju napada jer su udari zaobišli zonu dometa S-400, S-300V4 i Pancir koji su raspoređeni oko baza Hmejmim i Tartus. Napadači su koristili aerobalističke rakete lansirane sa aviona i krstareće rakete Tomahawk koje su lansirane i sa aviona, uključujući bombardere B-1B, i sa brodova. Obarane su i jedne i druge“.

Luzan smatra da je sirijska PVO „prilično moćna“ i ukazuje da su njena glavna snaga raketni sistemi Buk-M2, koje je Damask kupio od Rusije uoči početka građanskog rata.

Luzan dodatno ukazuje: „Za Sirijce je važno što Buk-M2 raspolaže i radarom za obeležavanje meta i navođenje raketa na njih. Taj radar ima antenu koja može da se podigne i na 22,5 mitra visine, a to omogućava uspešan „lov“ na krstareće rakete koje lete na malim visinama. PVO sistemi koji nemaju takve antene mogu gađati krstareće rakete koje lete 15 metara iznad zemlje u prečniku 12-15 kilometara, a Buk-M2 i na 40-43 kilometra udaljenosti. To mu – dok se krstareća raketa približava – omogućava da je gađa i nekoliko puta, a svaka Buk-M2 mođe da istovremeno gađa četiri cilja“.

Ruski general ukazuje da jedan divizion čini takvih šest PVO sistema što mu omogućava da jednim plotunom potencijalno obori do 24 krstareće rakete. Zbog velikog dometa – i 30-40 ukupno.

Luzan napominje i da je Sirija pred početak rata dobila i raketno-topovske sisteme Pancir-S1 koji nemaju visoke antene, ali reaguju za fantastično vreme pa obaraju krstareće rakete i sa malog rastojanja.

On smatra da su upravo ova dva sistema najzaslužnija za obaranje 71 rakete napadača.

I bivši komandant ruske Četvrte vazdušne armije – general Valerij Gorbenko – smatra da su Sirijci ostvarili „fantastičan uspeh“.

On ukazuje da se moćnim smatra sistem PVO koji obara više od 60 odsto lansiranih raketa protivnika.

Gorbenko je uveren da velike zasluge za uspeh ima Rusija koja je pomogla Siriji da postavi efikasan sistem PVO. Još je, pomalo zagonetno, dodao:

„Možda smo im i mi negde (prošle noći) pomogli prilikom lansiranja… Ne bih tvrdio, ali nije isključeno da smo im nešto šaputali“.

Oba generala smatraju da je noćašnja bitka „zlatni rudnik“ za ruske S-300 i S-400 koji su otkrivali i pratili rakete napadača i prikupljali podatke koji mogu imati veliku vrednost u realnom konfliktu sa zemljama američke koalicije.

Amerikanci prvi put koristili rakete AGM-158 JASSM

ZAPADNI mediji su objavili da su Amerikanci za udar po Siriji prvi put koristili visokopreciznu krstareću raketu vazduh-zemlja AGM-158 JASSM.

Portal The Drive objavio je fotografiju sa tim raketama na nadzvučnom bombarderu B-1B.

Na fotografiji se vide tri takve rakete, a njihovo korišćenje je omogućilo lansiranje izvan sirijskog vazdušnog prostora.

Svaka takva raketa košta nekoliko stotina hiljada dolara.

Check Also

Rastući nemiri u Iranu, imaće posledice po ceo svet! – “Spreman teheranski majdan!”

Početkom maja u Iranu su izbili građanski nemiri sa novom snagom. Situacija u zemlji je, …