Home / TEMA DANA / EVROPSKA UNIJA PRIZNALA “VELIKU ALBANIJU”, SRBI TRAŽE UJEDINJENJE SA RS

EVROPSKA UNIJA PRIZNALA “VELIKU ALBANIJU”, SRBI TRAŽE UJEDINJENJE SA RS

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izazvao je nezapamćeni diplomatski skandal kada je posle razgovora sa albanskim premijerom Edijem Ramom, odgovarajući na novinarska pitanja, pod teritoriju Albanije de fakto svrstao i Kosovo i Metohiju?!

Naime, Junker je prvo, dok je odgovarao na pitanje o “velikoj Albaniji” i izjavama političara iz Tirane i Prištine o ujedinjenju, izjavio da “nema smisla anticipirati to što neki predviđaju na zapadnom Balkanu između Albanije i Severne Makedonije”, ne pominjući uopšte Kosovo, kao da je ono već deo Albanije, pa sad upozorava da toj teritoriji ne treba pridruživati Severnu Makedoniju.

– To nije ostvarivo i samo bi naškodilo procesu ujedinjenja kontinenta – ocenio je Junker.

Novinarima u Briselu u prvom trenutku učinilo se da je Junker odgovarajući na pitanje o ideji ujedinjenja Albanije i Kosova napravio lapsus, zamenivši “predviđanja između Albanije i Kosova” sa “predviđanja između Albanije i Severne Makedonije”. Međutim…

Na molbu Tanjuga da pojasni o čemu je tačno govorio Junker i da li je u pitanju lapsus, portparolka Evropske komisije Margaritis Šinas naglasila je da se odgovor predsednika EK “jasno odnosio na Severnu Makedoniju”. Tek da ne bude nikakve dileme…

Podsetimo, uoči samita Brdo Brioni u Tirani Hašim Tači i Edi Rama govorili su o nacionalnom ujedinjenju Albanaca i potpunom otvaranju granice između Albanije i tzv. Kosova, te pripajanju tri opštine sa juga centralne Srbije kosovskoj teritoriji.

Analitičar Dragomir Anđelković za Srpski telegraf kaže da, ako se ne radi o lapsusu, onda se radi o prihvatanju ideje velikoalbanskog projekta od zapadnih centara moći, što je izuzetno opasno.

– Ako Junker i ostali prihvataju velikoalbanski projekat, onda je legitimno pravo da mi tražimo ujedinjenje sa Republikom Srpskom i vraćanje dela Kosova pod jurisdikciju Beograda – ocenjuje Anđelković.

Prema rečima diplomate Zorana Milivojevića, Junkeru očigledno stvari izmiču iz ruke čim tako meša pojmove.

Junker je u odlasku, ali ono što je problem za nas jeste što Zapad igra na kartu albanskih interesa na ovim prostorima, toleriše sve te aktivnosti koje će u suštini jednog dana dovesti do “velike Albanije” – zaključuje Milivojević.

(Srpski Telegraf)

Check Also

OTKRIVENO: OVAKO JE ZAISTA UHAPŠEN VELJA NEVOLJA- U SEPTEMBRU POČINJU MASOVNI PROTESTI..!

Ivan Ivanović, predsednik Konzervativnog pokreta NAŠI, bio je gost Srbin.info i pričao o najaktuelnijim političkim …