Home / TEMA DANA / EVROPSKI PARLAMENT USVOJIO REZOLUCIJU KOJOM SE PROGLAŠAVA VANREDNA SITUACIJA U EVROPI

EVROPSKI PARLAMENT USVOJIO REZOLUCIJU KOJOM SE PROGLAŠAVA VANREDNA SITUACIJA U EVROPI

Evropski parlamet usvojio je Rezoluciju kojom se proglašava klimatska i ekološka vanredna situacija u Evropi i pozvao Evropsku uniju da se na konferenciji UN sledeće nedelje obaveže da do 2025. godine dostigne nultu emisiju gasova koji stvaraju efekat „staklene bašte“.

Uoči konferencije UN o klimatskim promenama COP25, koja se od 2. do 13. decembra održava u Madridu, Evropski parlament usvojio je Rezoluciju kojom se proglašava klimatska i ekološka vanredna situacija u Evropi i globalno.

Evropski parlament zatražio je od Evropske komisije da osigura da svi relevantni zakonodavni i budžetski predlozi budu usklađeni u cilju limitiranja globalnog zagrevanja ispod 1,5 stepena.

U odvojenom dokumetu, Parlament je pozvao EU da na konferenciji UN predstavi strategiju za postizanja klimatske neutralnosti, što je pre moguće, a najkasnije do 2050. godine.

Novoizabrana predsednica Evropske komisje Ursula fon der Lajen pozvana je da u Evropski zeleni sporazum kao cilj uvede smanjenja emisije štetnih gasova za 55% do 2030. godine.

U Evropskom parlamentu traže više finansijske podrške za borbu protiv klimatskih promena odnosno da zemlje EU „najmanje udvostruče“ svoj doprinos međunarodnom fondu za „zelenu klimu“.

Ocenjuje se da obećanja razvijenih zemalja u cillju borbe protiv klimatskih promena ne ispunjavaju zajednički cilj od 100 milijardi dolara na godišnjem od 2020. godine.

Evropski parlamentarci pozvali su sve zemlje EU da ukinu sve direktne i indirektne subvencije za fosilna goriva do 2020. godine.

U Evropskom parlamentu podsećaju da su brojne zemlje, lokalne administracije i naučnici izjavili su da se planeta Zemlja suočava s klimatskom krizom.

Dodaje se da je Evropska komisija je već predložila cilj nulte emisije do 2050. godine, ali Evropski savet to još nije odobrio jer se protive Poljska, Mađarska i Češka.

(Tanjug)

Check Also

UDARNO: RUSIJA ĆE UĆI U VOJNI KONFLIKT SA NATO I UKRAJINOM U SLUČAJU OFANZIVE NA DONBAS

Rusija je uputila upozorenje Zapadu i Kijevu – napad na Donbas biće povod za oštru …