Home / TEMA DANA / GENERALNI SEKRETAR NATO OTKRIO NEŠTO ŠTO JE IZNENADILO CEO SVET…

GENERALNI SEKRETAR NATO OTKRIO NEŠTO ŠTO JE IZNENADILO CEO SVET…

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da su veze između Evrope i Severne Amerike oslabile i apelovao je na ulaganje međunarodnih napora da se ojača transatlantski vojni savez.

„Nije zapisano u kamenu da će transatlantska veza opstati zauvek“, rekao je Stoltenberg u govoru u Londonu.

Alijansa je uzdrmana stavom američkog predsednika Donalda Trampa o Americi na prvom mestu. Tramp je optužio druge članove 29-očlanog saveza da ne troše dovoljno na odbranu.

Uoči NATO samita u julu, Stoltenberg je rekao da je možda primećeno „slabljenje“ nekih veza između Severne Amerike i Evrope, ali je naglasio da je „zadržavanje transatlantskog partnerstva u zajedničkom strateškom interesu“.

Priznao je da se alijansa našla pred problemima i izazovima na koje nije računala:

„Suočeni smo sa najnepredvidljivijom situacijom na planu bezbednosti u životu cele generacije – sa međunarodnim terorizmom, širenjem oružja za masovno uništavanje i sa Rusijom koja navaljuje a koristi zastrašivanje i silu protiv suseda. Zato moramo ostati jedinstveni i jačati svoju solidarnost i odlučnost. Kao što smo to činili posle Krima i Solzberija“.

Ponovio je da postoje raznoglasja nekih članica NATO sa Sjedinjenim Državama, a i među njima. I povodom Irana, i povodom trgovine, i povodom klimatskih promena.

Posebno je apostrofirao razmimoilaženja samoj Evropi. Povodom budućnosti EU, populizma i evropskih vrednosti. U ovom kontekstu je dodatno precizirao svoju glavnu procenu:

„Sve su to realne razlike. Nije dogma da će NATO uvek postojati, ali sam uveren da ćemo ga sačuvati“.

Generalni sekretar zapadne vojne alijanse ne govori ovako od dobra.

Američki telekanal CBS upravo je objavio da je Donald Tramp na nedavnom samitu G7 u Kanadi u jednom momentu prema Angeli Merkel bacio „nekoliko slatkiša“.

Ovo mu je otkrio američki politički analitičar Ian Bremer koji je o tome razgovarao sa nekim od učesnika.

Po njegovim rečima, to se dogodilo pri kraju samita kada su ostali zapadni lideri pokušavali da izvrše pritisak na Trampa da potpiše zajedničku izjavu. On je popustio i obećao da će potpisati, a ono što je usledilo Bremer je opisao ovako:

„Ustao je i izvukao iz džepa sakoa bonbone Starburst i bacio ih prema Merkelovoj, rekavi: Evo, Angela, i ne govori da ti nikada ništa ne dam“.

Bremer nije otkrio kako je nemačka kancelarka odreagovala na incident, ali je ocenio da i ta scena samo potvrđuje da se Tramp i Merkelova ne poštuju međusobno i da su njihovi odnosi poremećeni.

Check Also

IZNENADNA SMRT VOĐE ROTŠILDA IZAZVAĆE NIZ NEOČEKIVANIH DOGAĐAJA U SVETU- OVO ĆE SE DOGODITI..

Smrt Barona Bendžamina de Rotšilda, koji je bio na čelu porodične kompanije Rotšild poznate širom …