Home / TEMA DANA / GLAVNI ANALITIČAR GLAVNE BANKE ROKFELERA PREDVIĐA- ULIČNE NEREDE, MASOVNU PANIKU, I NEMIRE KAKVE SVET NIJE VIDEO..

GLAVNI ANALITIČAR GLAVNE BANKE ROKFELERA PREDVIĐA- ULIČNE NEREDE, MASOVNU PANIKU, I NEMIRE KAKVE SVET NIJE VIDEO..

Piše: Ivan Danilov

Ulični neredi, masovna panika, nacionalizacije i nemiri kakve svet nije video već pola veka – termini su kojima budućnost američke i globalne ekonomije opisuje vodeći analitičar banke JP Morgan Marko Kolanović.

Povodom 10-godišnjice izbijanja svetske finansijske krize (2008-me), mister Kolanoviž objavio specijalni anealitički izveštaj u kojem upozorava da su svetska finansijska tržišta pred naletom krize ranjivija nego što su bila pre deset godina.

Po njegovoj proceni, dogodi li se „najlošiji mogući scenario“ – kriza će biti tako sveobuhvatna  da će centralne banke velikog broja država morati da nacionalizuju – da bi ih spasile – kompanije koje kriza najviše pogodi.

Pogrešno bi bilo u ovome videti ambiciju jednog analitičara da sebi obezbedi „slavu proroka“.

Problem je u tome što postoje obični analitičari, poznati analitičari, iskusni analitičari i – Marko Kolanović.

On važi za eksperta koji nije sklon preteranom pesimizmu, ali je uvek tačno predviđao probleme na svetskim tržištima.

Povrh svega, treba imati u vidu JP Morgan, banka koja upravlja sa 2,7 triliona dolara i tradicionalno se smatra porodičnom bankom Rokfelera, status `vodećeg analitičara` ne daje slučajnim ljudima.

Kolanović ima reputaciju neke vrste matematičara-proroka koji kretanja na tržištima opservira i izračunava kao što astronomi prate kretanje planeta.

Kolanović upozorava, inače, da se nakon 2008-me naglo povećao broj berzanskih operacija i finansijskih odluka koje donose automatizovani kompjuterizirovani sistemi bez učešća čoveka. A donose ih u deliću sekunde.

Uostalom, po proceni  Aite Group, približno 65% transakcija na američkom tržištu akcija donose kompjuterski algoritmi, a ne ljudi. A ti programi `vrte` trilione dolara.

U te programe ugrađena je instrukcija: „Ako se događa nešto nejasno i nepoznato – prodaj sve i to odmah!“

Okrenimo se prema još jednom proroku krize — Marku Zandiju, glavnom ekonomisti rejting-agencije Moody’s.

On je već opisao i šok do kojeg će doći ukoliko se ponovi svetska finansijska kriza.

Mister Zandi tvrdi da će nova kriza krenuti iz prekreditiranih američkih kompanija jer je borba Federalnih rezervi protiv mehura na tržištu nekretnina proizvela mehur u kreditiranju sumnjivih kompanija.

Potencijalno toksičnog novca u takvim kompanijama ima oko 2,7 triliona dolara i ta suma brzo raste.

Zandi tvrdi: pri daljem podizanju referentne stope i takve kompanije i njihovi kreditori popadaće kao domine.

Moody’s je svoje klijente već upozorio da Sjedinjene Države čeka talas korporativnih defoltova bez presedana.

Taj defoltni cunami u stanju je da izazove paniku na berzama, a od toga će postradati i zemlje koje sa genezom te nove američke krize nemaju nikakve veze. Takva je priroda globalizacije.

Za razliku od 2008-me, nova kriza će u mnogim zemljama izazvati želju da se globalizacija vrati unazad. A ako bude moguće i – da se Vašington izoluje na Američkom kontinentu, da bi se ostatak sveta oslobodio njegovog toksičnog političkog i ekonomskog uticaja.

Check Also

IZRAEL SPREMIO VOJSKU ZA UDAR NA SIRIJU: „SPREMITE SE ZA VAŠ VIJETNAM!“

Tel Aviv je više puta optužio Teheran da je rasporedio trupe i oružje u susednu …