Home / TEMA DANA / GLAVNI EKONOMISTA SVETSKE BANKE: KOVID-19 JE POSLEDNjI EKSER ZA MRTVAČKI KOVČEG GLOBALIZACIJE

GLAVNI EKONOMISTA SVETSKE BANKE: KOVID-19 JE POSLEDNjI EKSER ZA MRTVAČKI KOVČEG GLOBALIZACIJE

Da se globalizacija zaljuljala sad počinju da govore i neki od onih koji su je kreirali ili bar od nje dobro živeli.

Drugim rečima: i oni od kojih bi se to najmanje očekivalo. Makar što se tiče institucija u kojima „sede“.

Evo primera: glavni ekonomista Svetske banke, Karmen Rajnhart, rekla je u intervjuu američkoj novinskoj agenciji Bloomberg: „Bez melodrame: Kovid-19 je poslednji ekser u mrtvačkom kovčegu globalizacije. <…> Kriza 2008-2009. nanela je veliki udarac globalizaciji, baš kao i Bregzit itrgovinski rat između SAD i Kine, ali Kovid podiže deglobalizaciju na novi nivo“.

Deglobalizacija postaje borba u medijima i među ekspertima, na konferencijama zatvorenog tipa, a rukovodstva svih zemalja od najvećih geopolitičkih igrača i pa do mini-dražava – već moraju da se opredeljuju: koju budućnost će za sebe i svoju zemlju izabrati.

Upadljiva je razlika u retorici globalista i antiglobalista. Zagovornici globalizacije (svejedno da li u njenom trenutnom obliku ili u nekoj „postvirusnoj formi“) u svoja kola sve očitije uprežu proizvodnju straha. Pokušavaju da zaplaše i političare i obične građane budućnošću u kojoj će sve biti skupo, u kojoj neće biti slobode, u kojoj će biti strašno živeti i zbog podeljenosti na „regionalne blokove“.

Tipičan primer takvog zastrašivanja plasirali su analitičari Svetskog ekonomskog foruma (WEF) – globalne NVO i think-tank koji organizuje poznati svetski forum u Davosu u čijim zasedanjima učestvuju glavni privrednici i političari planete:

„Blokiranje uvoza (koje će uslediti bez globalizacije) može izazvati inflaciju, ograničiti izbor potrošača, usporiti tempo inovacija i izazvati druge (zemlje) da odgovore ograničenjima svog uvoza. Blokiranje ideja može ugušiti kreativnost i sprečiti ispravljanje grešaka u javnoj upravi.

A blokiranje ljudi na granici može društva lišiti talentovanih i potrebnih radnika, a istovremeno doprineti patnji onih koji su prisiljeni na beg zbog političkog ili verskog progona, rata, razbojništava ili gladi. Nijedna jedina država ne može se od svega sama zaštititi; jednostranost nije ozbiljan pristup javnoj politici“.

Globalizacija je izmišljena u Sjedinjenim Državama da bi bila u korist Sjedinjenih Država i donosila maksimalnu štetu onima koji ne vole Sjedinjene Države.

Davoski analitičari u jednom ne lažu: deglobalizacija će skupo koštati one zemlje koje će ponovo morati da se nauče radnim veštinama poput rukovanja glodalicama i šivanja medicinskih maski.

(Fakti)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …