Home / TEMA DANA / GLAVNI EKONOMISTA SVETSKE BANKE: KOVID-19 JE POSLEDNjI EKSER ZA MRTVAČKI KOVČEG GLOBALIZACIJE

GLAVNI EKONOMISTA SVETSKE BANKE: KOVID-19 JE POSLEDNjI EKSER ZA MRTVAČKI KOVČEG GLOBALIZACIJE

Da se globalizacija zaljuljala sad počinju da govore i neki od onih koji su je kreirali ili bar od nje dobro živeli.

Drugim rečima: i oni od kojih bi se to najmanje očekivalo. Makar što se tiče institucija u kojima „sede“.

Evo primera: glavni ekonomista Svetske banke, Karmen Rajnhart, rekla je u intervjuu američkoj novinskoj agenciji Bloomberg: „Bez melodrame: Kovid-19 je poslednji ekser u mrtvačkom kovčegu globalizacije. <…> Kriza 2008-2009. nanela je veliki udarac globalizaciji, baš kao i Bregzit itrgovinski rat između SAD i Kine, ali Kovid podiže deglobalizaciju na novi nivo“.

Deglobalizacija postaje borba u medijima i među ekspertima, na konferencijama zatvorenog tipa, a rukovodstva svih zemalja od najvećih geopolitičkih igrača i pa do mini-dražava – već moraju da se opredeljuju: koju budućnost će za sebe i svoju zemlju izabrati.

Upadljiva je razlika u retorici globalista i antiglobalista. Zagovornici globalizacije (svejedno da li u njenom trenutnom obliku ili u nekoj „postvirusnoj formi“) u svoja kola sve očitije uprežu proizvodnju straha. Pokušavaju da zaplaše i političare i obične građane budućnošću u kojoj će sve biti skupo, u kojoj neće biti slobode, u kojoj će biti strašno živeti i zbog podeljenosti na „regionalne blokove“.

Tipičan primer takvog zastrašivanja plasirali su analitičari Svetskog ekonomskog foruma (WEF) – globalne NVO i think-tank koji organizuje poznati svetski forum u Davosu u čijim zasedanjima učestvuju glavni privrednici i političari planete:

„Blokiranje uvoza (koje će uslediti bez globalizacije) može izazvati inflaciju, ograničiti izbor potrošača, usporiti tempo inovacija i izazvati druge (zemlje) da odgovore ograničenjima svog uvoza. Blokiranje ideja može ugušiti kreativnost i sprečiti ispravljanje grešaka u javnoj upravi.

A blokiranje ljudi na granici može društva lišiti talentovanih i potrebnih radnika, a istovremeno doprineti patnji onih koji su prisiljeni na beg zbog političkog ili verskog progona, rata, razbojništava ili gladi. Nijedna jedina država ne može se od svega sama zaštititi; jednostranost nije ozbiljan pristup javnoj politici“.

Globalizacija je izmišljena u Sjedinjenim Državama da bi bila u korist Sjedinjenih Država i donosila maksimalnu štetu onima koji ne vole Sjedinjene Države.

Davoski analitičari u jednom ne lažu: deglobalizacija će skupo koštati one zemlje koje će ponovo morati da se nauče radnim veštinama poput rukovanja glodalicama i šivanja medicinskih maski.

(Fakti)

Check Also

SATELITSKI SNIMAK OGROMNOG RUSKOG NUKLEARNOG TORPEDA NAPRAVIO TEŠKU POMETNJU NA ZAPADU

Britanski korisnici interneta zabrinuti su zbog nove satelitske slike koju su objavili strani mediji. Čitaoci …