Home / TEMA DANA / HAOS U AUSTRALIJI: MASOVNI PROTESTI PROTIV ZAKLJUČAVANJA POSTALI NASILNI ULIČNI OBRAČUNI (VIDEO)

HAOS U AUSTRALIJI: MASOVNI PROTESTI PROTIV ZAKLJUČAVANJA POSTALI NASILNI ULIČNI OBRAČUNI (VIDEO)

Raniji, uglavnom mirni protesti u Australiji protiv zaključavanja, postali su nasilni. Australijska policija, odgovorila je biber sprejom, blokadama puteva i nizom hapšenja.

Zamenik policijskog komesara Novog Južnog Velsa, objasnio je da se “ne radi o zaustavljanju slobode govora, već o zaustavljanju širenja virusa”, dok je državni ministar policije upozorio da će se demonstranti suočiti sa “punom snagom policije NSV-a. ”

Na hiljade demonstranata izašlo je na ulice u Melburnu u  Australiji , na uglavnom miran način, okupljajući se protiv lokalnih ograničenja zatvaranja- što je oštar kontrast situaciji u  Sidneju , gde je više od 1.500 policajaca poslato na protest protiv zaključavanja .

Policija u Sidneju, je blokirala rute javnog prevoza do centra Sidneja. Vozovi su menjali svoje polaske, a taksistima i kompanijama za iznajmljivanje vozila zaprećeno je novčanim kaznama do pola miliona dolara, ako odvedu ljude u centar Sidneja.

Obustavljen je saobraćaj na glavnim putevima do grada, kako bi se oduprli bilo kakvim nagoveštajima o planiranom protestu. Zaustavili su oko 38.000 automobila.

Helikopteri su kružili iznad grada, a policija je odvodila ljude i pisala prijave. Izrečeno je više od 260 kazni u rasponu od 50 do 3.000 dolara.

Jedan od navodnih organizatora subotnjeg protesta, osuđen je na osam meseci zatvora zbog nepoštovanja naloga javnog zdravlja Australije.

Na snimku sa protesta u Melburnu, videlo se kako demonstranti jurišaju na policiju, dok je jedan policajac oboren na zemlju. Na drugom snimku se vidi kako policija ispaljuje gumene metke na demonstrante i koristi biber sprej.

Policija države Viktorija saopštila je da je uhapsila 218 ljudi, izrekla 236 kazni i zadržala tri osobe u pritvoru zbog napada na policiju u Melburnu. Uhapšeni se suočavaju sa novčanim kaznama od 5.452 dolara (3.900 USA dolara) za kršenje naloga javnog zdravlja.

U Melburnu živi više od 5 miliona ljudi. Grad je trenutno u šestom karantinu od početka pandemije virusa.

Sidnej, sa populacijom većom od 5 miliona ljudi, pod strogim je karantinom od kraja juna. Trenutna lokalna ograničenja u Sidneju zabranjuju okupljanja na otvorenom, a pravila predviđaju da ljudi mogu izaći iz kuće samo iz nekoliko odabranih razloga, uz novo najavljeni policijski čas.

Nova pravila i ograničenja  objavljena su u petak, koja uključuju obavezne maske za sve osobe na otvorenom, osim za vreme vežbanja. Zaključavanje u Sidneju takođe je produženo do 30. septembra.

Webtribune.rs

Check Also

HRVATSKI ISTORIČAR TVRDI: SRBIJA IMA ŠANSU DA U POTPUNOSTI VRATI KOSOVO! KOD ALBANACA JE RASULO- RAZVODI, ABORTUSI, DROGA, PAD NATALITETA!

Kosovo je oteto natalitetom i jedino se natalitetom može vratiti. Albanci već dugo imaju trend …