Home / TEMA DANA / HAOS U MAKEDONIJI, OBJAVLJENI SNIMCI- BOKI 13 PORUČIO VLASTIMA: AKO ME UBIJETE U ZATVORU- USLEDIĆE POLITIČKI ZEMLjOTRES!

HAOS U MAKEDONIJI, OBJAVLJENI SNIMCI- BOKI 13 PORUČIO VLASTIMA: AKO ME UBIJETE U ZATVORU- USLEDIĆE POLITIČKI ZEMLjOTRES!

Italijanski portal „La Verita“ objavio je novi snimak u vezi sa slučaja „Reket“ u Severnoj Makedoniji i iznuđivanja novca od biznismena Jordana Kamčeva u kome se ponovo čuje glas šefice Specijalnog tužilaštva u Skoplju Katice Janeve.

Makedonski šoumen Bojan Jovanovski, zvani Boki 13, u slučaju „Reket“ optužen je za iznuđivanje preko milion evra od Kamčeva u zamenu za oslobađanje od pritvora, o čemu bi rešenje morala da potpiše Janeva.

U poslednjem snimku razgovora, koji objavljuje „La Verita“, čuje se kako Jovanovski i Kamčev razgovoraju o vraćanju pasoša biznismenu kako bi mogao da poslovno putuje u Tursku.

U tom razgovoru, putem spikerfona, uključuje se i tužiteljka Janeva kojoj Boki 13 kaže da je sve u redu, da je sve dogovoreno i da su apsolvirane sve nejasnoće“.

Takođe, u razgovoru se čuje kako Janeva kaže da je „veoma zauzeta ali da drži pod kontrolom tužiteljku Lile Stefanovu“, za koju navodi da bez nje ne može ništa.

Stefanova je tužiteljka u Specijalnom tužilaštvu koja vodi slučaj „Imperija“ u kome je jedan od optuženih i Jordan Kamčev, zbog čega mu je bila određena mjera pritvora i oduzimanje pasoša.

U razgovorima se čuje i kako Boki 13 kaže biznismenu da će se sresti s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, za koga kaže da je upoznat sa njegovim slučajem.

Tužiteljka Lile Stefanova, prema izvorima portala Plusinfo, pozvana je sledeće nedelje da svedoči u skopskom tužilaštvu o slučaju „Reket“.

Stefanova je nakon objavljivanja ovih snimaka saopštila da su ona i šefica Specijalnog tužilaštva Janeva već imale neslaganje oko slučaja u koji je umešan Kamčev, istakavši da je Janeva zahtevala da se slučaj zatvori plaćanjem nanete štete državi, bez zatvorskih kazni, što, inače, krivični zakon u Severnoj Makedoniji predviđa.

Juče je i makedonski novinar Branko Gerovski napisao na portalu Plusinfo da je makedonski premijer Zoran Zaev bio upoznat sa celim slučajem, ali da nije reagovao blagovremeno, te da je sada kasno za dostojanstveno rešavanje tog slučaja.

Boki 13 rekao je policiji na saslušanju da ima dokaze protiv premijera te zemlje Zorana Zaeva i njegovih saradnika.

Kako je naveo, dokaze o umešanosti u aferi „Reket“ sačuvao je na sigurnom i to na više adresa, prenosi beogradski „Kurir“ pozivajući se na neimenovani izvor.

Jovanovski se sumnjiči za reketiranje biznismena Jordana Kamčeva od koga je uzeo 1,5 miliona evra u kešu kako specijalna tužiteljka, štićenica Zaeva, Katica Janeva ne bi podnela zahtev za produženje njegovog pritvora.

U četvrtak je „La Verita“ objavila snimak koji pokazuje da je Boki 13 sa svojim prijateljem Zoranom Mileskim, koji je isto uhapšen, uzeo od Kamčeva 1,5 miliona evra u kešu.

Jovanovski je na saslušanju rekao, kako navodi list, da će se u Makedoniji dogoditi politički zemljotres bude li mu se nešto dogodilo u zatvoru, kao i da će se otvoriti Pandorina kutija i da niko neće biti pošteđen.

„Ako me ubijete u zatvoru pašće i mnogi političari, a tu mislim i na Zaeva i njegovu vladu. Imam dokaze protiv Zaeva i državnog vrha. I sve sam ostavio na sigurnom kod majke i na još nekoliko adresa. Ako mi se nešto dogodi, ako me ubijete, obesite i to pokušate da predstavite kao samoubistvo, budete li me ovde tukli, mučili, zastrašivali, u Makedoniji će biti politički zemljotres“, rekao je Boki 13 na saslušanju.

List prenosi, pozivajući se na izvore u Severnoj Makedoniji, da te pretnje nisu naivne i da su u igri „ozbiljni ljudi i ogromne pare“, jer je Boki 13 reketirao mnoge, a da je ovaj slučaj samo „vrh ledenog brega“.

„Viđao se sa ministrom policije Oliverom Spaskovskim i gradonačelnikom Skoplja Petre Šilegovim, kao i Aleksandrom Kiracovskim, bivšim generalnim sekretarom SDSM, stranke na čijem je čelu Zoran Zaev. On je održavao veze i sa gradonačelnikom Kumanova Maksimom Dimitrijevskim“, rekao je izvor lista.

Kako se navodi, Jovanovski se viđao i sa stranim diplomatama, poput ambasadora Slovenije, Velike Britanije i drugima.

Jovanovski je smešten u „haško odeljenje“ zatvora u Skoplju gde nema luksuza na koji je navikao – izolacija je loša, a ćelijama je neophodna rekonstrukcija.

On ćeliju deli sa jednim pritvorenikom, zbog bezbednosne procene da ne treba da bude izdvojen.

(Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …