Home / TEMA DANA / HAOS U MAKEDONIJI: ZAEV PODNEO OSTAVKU!? IZDALI GA ONI KOJI SU GA DOVELI NA VLAST! OVO SE DEŠAVA..

HAOS U MAKEDONIJI: ZAEV PODNEO OSTAVKU!? IZDALI GA ONI KOJI SU GA DOVELI NA VLAST! OVO SE DEŠAVA..

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, podneo je ostavku, javlja italijanska agencija ANSA pozivajući se na evropske diplomatske izvore.

Na samitu EU države članice nisu postigle sporazum o započinjanju pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Kako se nezvanično saznaje, Zaev je kovertirao ostavku i o tome obavestio strane ambasade.

Trenutno su u toku konsultacije parlamentarnih stranaka u Makedoniji. Zaev raži raspisivanje varednih izbora zato što nije ispunio predizborno obečanje da će otvoriti pregovore sa ervropskom unijom.

Zaev je inače ovakav potez nagovestio u Beču pre dva dana.

– Ako lideri članica EU u četvrtak ili petak donesu negativnu odluku za početak pregovora, ili je još jednom odlože, naša vlada će biti mrtva – rekao je Zaev u Beču.

Evropski lideri su jutros prekinuli razgovore, a da nisu postigli dogovor o eventualnom početku pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Odluka je izostala uprkos celonoćnim dramatičnim rezgovorima ali i upozorenjima da bi odbijanje narušilo reputaciju EU i dovelo u opasnost region Zapadnog Balkana.

Skoplje i Tirana su očekivali zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu u EU, što je proces koji traje godinama. Posebno Severna Makedonija koja je čak pristala i na promenu imena nakon postizanja sporazuma s Grčkom. Više evropskih zvaničnika tada je jasno stavilo do znanja da bi ta zemlja trebalo da se „nagradi“ pristupnim pregovorima.

Međutim, sada Evropska komisija, koja vodi te pregovore, tvrdi da su obe zemlje ispunile sve uslove za dobijanje datuma za početak pregovora.

Evropski lideri su obećali da će odluku o Severnoj Makedoniji i Albaniji doneti do kraja oktobra ali su razgovori do jutros bili bezuspešni.

Komesar za proširenje Johanes Han „izrazito je razočaran“ što vođe EU nisu ispunile obećanje da otvore pregovore o pridruživanju sa S. Makedonijom i Albanijom. Pozvao ih je da razjasne svoj stav.

– EU i zemlje članice sada treba da razjasne koliko je ozbiljna njihova posvećenost evropskoj integraciji Zapadnog Balkana – naveo je Han u nizu Tviter poruka objavljenih danas posle noćašnje višesatne rasprave vođa EU u Briselu na kojoj nije postignuta saglasnost o počinjanju pregovora sa te dve zemlje.

(N1)

Check Also

OTKRIĆE ZATRESLO SRBIJU: VUČIĆ REŽIRAO HAOS NA KIM UZ DOGOVOR! SVE POVEZANO S IZBORIMA I RIO TINTOM! (VIDEO)

Za današnji haos na Kosovu i Metohiji je direktno odgovoran Aleksandar Vučić, koji je u …