Home / TEMA DANA / ŠIRI SE HAOS U SAD-u: Demostranti u Fergusonu, Čikagu, Njujorku, Los Anđelesu pale zgrade, policijske automobile i radnje!

ŠIRI SE HAOS U SAD-u: Demostranti u Fergusonu, Čikagu, Njujorku, Los Anđelesu pale zgrade, policijske automobile i radnje!

Guverner američke savezne države Misuri Džej Nikson, naložio je danas da se rasporede dodatne snage Nacionalne garde u Fergusonu, gde su izbili nasilni protesti posle odluke porote da se ne podigne optužnica protiv policajca koji je ubio nenaoružanog Afroamerikanca.

web-tribune.com

Dodatne snage će obezbeđivati policijsku stanicu Fergusona, koja je bila na meti demonstranata, saopštila je guvernerova kancelarija.

Istovremeno su advokati policajca Darena Vilsona, koji je u avgustu ubio 18-godišnjeg Majkla Brauna, saopštili da veruju da je odluka porote pravična.

Advokati su objavili saopštenje u kom se Vilson (28) zahvaljuje svima koji su ga podržavali, prenela je agencija AP.

U više američkih gradova izbili su protesti posle odluke porote u gradu Fergusonu, država Misuri, da se ne podigne optužnica protiv policajca Darena Vilsona, koji je u avgustu ubio nenaoružanog Afroamerikanca Majkla Brauna.

U nasilju koje je noćas zahvatilo Ferguson, zapaljeno je više zgrada i automobila, a lokalne vlasti su saopštile da je više od 80 osoba uhapšeno.

Policija okruga Sent Luis, u kome se Ferguson nalazi, objavila je da je rano jutros uhapšeno 61 lice osumnjičeno za provale i upad na posed. Gradonačelnik Sent Luisa Frensis Slej izjavio je da je uhapšena još 21 osoba, javlja AP.

Protesti su se, nakon Fergusona, proširili brzo na veće američke gradove, uključujući Njujork, Los Anđeles, Čikago i Vašington, ali nije bilo izveštaja da je u njima bilo nereda, preneo je AFP.

Pošto je porota saopštila da Vilson neće biti optužen demonstranti u Fergusonu su izašli na ulice, gde su palili policijska vozila i radnje, a komandant policije okruga Sent Luis Džon Belmar tvrdi da je „lično čuo najmanje 150 pucnja“ tokom noći. Policija, kako kaže, nije ispalila nijedan hitac, prenosi CNN (Si-En-En).

Prema njegovim rečima, noćašnji protesti bili su „verovatno mnogo gori“ od onih koji su usledili nakon ubistva Brauna 9. avgusta.

pozar-protesti-demonstranti03

U neredima u fergusonu najmanje 12 zgrada i dva policijska vozila su zapaljena i uništena. Policija je koristila suzavac, šok bombe i pendreke kako bi rasterala demonstrante.

Predsednik SAD Barak Obama pozvao je na mir i razumevanje, apelujući i na stanovnike i na policajce da budu uzdržani.

„Mi smo nacija izgrađena na vladavini zakona i zato treba da prihvatimo da je ovo bila odluka velike porote“, izjavio je Obama.

On je rekao da je razumljivo da će neki Amerikanci biti „veoma razočarani, pa čak i gnevni“, ali je ponovio apel roditelja ubijenog tinejdžera da protesti treba da budu mirni.

Ispred Bele kuće u Vašingtonu građani su nosili transparente pozivajući vladu da „zaustavi rasistički policijski teror“. Porota je donela odluku da je Vilson pucao u samoodbrani, tokom koškanja sa Braunom.

Neki svedoci ubistva su tvrdili da je Braun imao podignute ruke u vis, u znak predaje, kada je ubijen, ali je tužilac saopštio da fizički dokazi to pobijaju.

Check Also

KINESKI 5G NAPRAVIO HAOS NA ZAPADU: POMPEOVA TURNEJA ZA UNIŠTAVANJE „HUAVEJA“ PARAVAN ZA MNOGO OZBILJNIJI CILJ..

Grubo zakazivanje putovanja u Češku, Sloveniju, Austriju i Poljsku, otkrilo je da će raditi na …