Home / TEMA DANA / Hoće li Poljska poslati vojnike u Ukrajinu i izazvati rat sa Rusijom?!

Hoće li Poljska poslati vojnike u Ukrajinu i izazvati rat sa Rusijom?!

Poljaci veruju da za njih najveću pretnju predstavlja Rusija i zato bi želeli da Ukrajina uđe u NATO, dok su prema anketi za dnevnik Žečpospolita po oceni Poljaka za svet najveća pretnja islamski fundamentalisti i teroristi.

poljska- vojnici

Čak 84 odsto Poljaka u anketi agencije IBRiS koju danas objavljuje Žečpospolita, kao glavnu pretnju svojoj zemlji navelo je Rusiju ali većina, 69 odsto anketiranih, smatra da uticaj Rusije kao super sile slabi što se kreće dalje od njenih granica.

Na pitanje ko predstavlja najveću pretnju za čovečanstvo, svega 37 odsto je odgovorilo da je to Rusija, dok je polovina anketiranih navela islamske teroriste i fundamentaliste.

Stabilizaciju regiona po oceni Poljaka donela bi integracija Ukrajine u zapadne strukture, NATO i Evropsku uniju, za šta se zalaže 59 odsto anketiranih, iako čak 36 odsto njih ne smatra da je Ukrajina medju prijateljskim zemljama za Poljsku.

Bauk Rusije i haosa u Ukrajini pojavio se sada kao novi adut u kampanji pred jesenje lokalne izbore, pošto opozicioni konzervativci bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog ubedjuju birače da je poljska vlada suviše popustljiva prema Rusiji i kritikuju žestoko to što zvanična Varšava odbija da pomogne Kijevu isporukama oružja.

Manji partner u vladi premijera Donalda Tuska, Poljska narodna stranka, odgovorila je lecima sa atomskom pečurkom i upozorenjem da „rusofob Kačinjski“ može da izazove rat sa Rusijom.

„Pobeda Prava i Pravde znači sukob sa Rusijom“, „Kačinjski za kormilom, Poljska usamljena“, „Ko garantuje da ako rusofob Kačinjski dodje na vlast da neće u Ukrajinu poslati poljske vojnike i izazvati rat sa Rusijom“, pitanja su koja na lecima uokviruju veliku crno belu fotografiju eksplozije atomske bombe.

Sadašnja vlada liberalne Gradjanske platforme odlazećeg premijera Donalda Tuska koji od 1. decembra preuzima funkciju predsednika Evropskog saveta, i Poljske narodne stranke vicepremijera Januša Pjehoćinjskog odbila je molbu Ukrajine da joj pomogne isporukama oružja, za šta se zalažu konzervativci Kačinjskog.

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski obećao je sada na samitu NATO u Njuportu predsedniku Ukrajine Petru Porošenku pomoć Poljske, ali ne isporukama oružja sada, već tek kada se okonča sukob u Ukrajini, a i tada će se raditi o pomoći u modernizaciji armije.

(Beta)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …