Home / TEMA DANA / Hrvatski istoričar svoje političke stavove „platio“ poslom- Intervju: „Proterivanje Srba je civilizacijska tragedija!“

Hrvatski istoričar svoje političke stavove „platio“ poslom- Intervju: „Proterivanje Srba je civilizacijska tragedija!“

Rezultat predsedničkih izbora u Hrvatskoj očekivana je posledica atmosfere koja se u našem društvu uzgaja i podstiče više od dve godine. S jedne strane, tu je ulična revolucija desnice, organizovana od strane klerikalnih krugova i HDZ-a, koja uporno proizvodi neprijatelje, a, s druge strane, tu je već poslovična pasivnost SDP.

markovina

Dragan Markovina, istoričar iz Splita, levičar, veliki kritičar desnice, HDZ, Tuđmana… ovako vidi razloge zbog kojih je na čelo Hrvatske došla kandidatkinja HDZ Kolinda Grabar Kitarović i tako na velika vrata ponovo dovela desnicu u epicentar političkih zbivanja.

Svoje političke stavove Markovina je „platio“ poslom, nedavno su odbili da mu produže ugovor na Filozofskom fakultetu u Splitu, gde je predavao istoriju. Veliki bes Hrvata navukao je na sebe zbog skupljanja potpisa protiv podizanja spomenika Franji Tuđmanu u Splitu. Tu ideju smatrao je „naprosto gadljivom“. Kandidovao se, pre dve godine, i na izborima za gradonačelnika Splita, ali je odustao.

Rođen je u Mostaru, u mešovitom braku. Ovaj grad napustio je sa 11 godina i otišao na očevu rodnu Korčulu. Nije izašao na minule izbore u Hrvatskoj. A jednom je na novinarsko pitanje šta je njegov najveći strah, odgovorio: „Samo da ovi opet ne dođu.“

* Ali, došli su. Zašto je Josipović izgubio izbore?

– Njegov SDP nikad nije smogao dovoljno snage ni odlučnosti da se suštinski suprotstavi mitološkoj imaginaciji i uticaju desnice. U tim okolnostima, bezlični predsednik Josipović jednostavno nije mogao da mobiliše sve glasače levice da ga podrže. Iz prostog razloga jer mu ne veruju. Josipović je naprosto čovek čiji se jedini interes iscrpljivao u dobrim rezultatima vlastitog rejtinga u brojnim istraživanjima javnosti. A kad tako vodite politiku da pokušavate da se svidite svima, na kraju izgubite vlastito biračko telo, a na drugoj strani ne pridobijete nikoga. No, ključni problem i njega i SDP u celini je taj što se nikad nisu obračunali s hrvatskim nacionalizmom iz devedesetih. I to se sada celom društvu vraća u lice.

* Kako će se ovi izborni rezultati odraziti na odnose Hrvatske i Srbije? Kolinda Grabar Kitarović dala je niz izjava koje ovde paraju uši…

– Očito je da su ti odnosi ionako iz raznoraznih razloga svedeni na prilično niske grane. Na kojima će ostati još neko vreme. No, da su njene izjave jeftino populističke po nastupu i besmislene po sadržaju, a da im je krajnji cilj podilaženje nacionalističkoj desnici, nema nikakve sumnje.

* I do sada je bilo najava da će Hrvatska uslovljavati Srbiju na putu ka EU? Da li je to sada potpuno izvesno?

– Predsednik Republike Hrvatske ima minimalnu političku moć u odnosu na Vladu i premijera. Slično kao u Srbiji. Stoga, bez obzira na ovu pobedu koja, istina, daje naslutiti rezultate parlamentarnih izbora, i dalje ne možemo govoriti o tome kako je desnica došla na vlast u Hrvatskoj. Što se, pak, tiče kočenja na evropskom putu, bojim se da je taj sitnokalkulantski, osvetnički nacionalizam temeljna odlika svih ovih naših državica i da je od toga gotovo nemoguće pobeći. Bez obzira na to ko bio na vlasti.

* Šta sada mogu da očekuju Srbi u Hrvatskoj? Da li će njihov ionako loš status postati još gori?

– Srbi u Hrvatskoj nalaze se nažalost i sada u izrazito teškom položaju. Posebno kada je reč o povratnicima i uslovima za njihov život u poharanim krajevima. Politika odnosa prema tom problemu uglavnom se nije menjala, nezavisno od toga ko je bio na vlasti. S jedne strane imate tešku situaciju na terenu, a s druge najmodernije evropske zakone zaštite manjina. Ali, ne treba zanemariti ni činjenicu da postoji ozbiljno nastojanje da srpska zajednica u punom smislu reči afirmiše svoju prisutnost u hrvatskom društvu, što je posao koji Srpsko narodno vijeće veoma dobro radi.

* Vi se zalažete za to da se Hrvatska izvini Srbima zbog zločina u „Oluji“. Da li će to zauvek ostati samo san?

– Realno govoreći vreme velikih gestova je prošlo, pogotovo što oni ne znače ništa ako ne postoji konkretan rezultat takvih izjava. Stoga mislim da bi većinska Hrvatska trebalo da se osvesti kolika je civilizacijska i ljudska tragedija sadržana u činjenici da je značajan broj Srba napustio Hrvatsku, i da bi trebalo da učini sve da ih vrati u njihovu domovinu. Mislim da je to teško ostvarljivo, no pustimo vremenu da odgovori na to pitanje

MIT O TUĐMANU

Kako se vi kao levičar i izraziti protivnik Franje Tuđmana osećate u desničarskoj Hrvatskoj?

– Hrvatsko društvo je duboko podeljeno. Najbrojnija Hrvatska je zapravo ona oportunistička koja ne bi htela da se zamera desnici i njenim mitovovima, među kojima je mit o Tuđmanu jedan od najsnažnijih. Činjenica je da desnica, uz pomoć spomenutih oportunista, drži veći deo institucija, no isto tako je i činjenica kako leva politička misao ima način i prostor da se profiliše u javnosti. Bilo bi mi draže da je hrvatsko društvo u celini modernističko, sekularno i levo, ali to, s obzirom na okolnosti, nije bilo ni realno očekivati.

(Novosti)

Check Also

VLADETA JANKOVIĆ: KADA VUČIĆ PREDA KOSOVO I PUSTI GA U UN PROTIV NJEGA ĆE SE OSIM NARODA PODIĆI I “DELIJE” I “GROBARI”

“Poražava saznanje ko nas predstavlja u tri ključne prestonice: u Pekingu, to je profesor geografije …