Home / TEMA DANA / HRVATSKI MEDIJI: RUSI U REPUBLICI SRPSKOJ GRADE TRI VOJNE BAZE NA 150 KM OD ZAGREBA, DRŽAĆE NA NIŠANU CELU EVROPU?!

HRVATSKI MEDIJI: RUSI U REPUBLICI SRPSKOJ GRADE TRI VOJNE BAZE NA 150 KM OD ZAGREBA, DRŽAĆE NA NIŠANU CELU EVROPU?!

Kako tvrde hrvatski novinari, rusko oružje bilo bi razmešteno u Sokocu, Trebinju i na Mahovljanima kraj Banjaluke, na svega 150 kilometara od Zagreba.

Rusi planiraju da u Republici Srpskoj naprave svoje tri vojne baze iz kojih bi na nišanu raketnih sistema imali celu Evropu, piše zagrebački ‘Jutarnji list’!

– O ovome su Milorad Dodik i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali na šest sastanaka, koliko su ih imali u poslednje četiri godine.

Baze bi bile smeštene u bivšim kasarnama, a ulaznica u ove projekte bila bi gradnja tzv. humanitarnih centara u tim napuštenim vojnim kompleksima – piše ‘Jutarnji’.

Predsednik RS Milorad Dodik juče se nije oglašavao ovim povodom, ali je dan ranije izjavio da Banjaluka u kasarnama koje se obnavljaju nema ni ruske, ni američke rakete.

Komentarišući navode hrvatskih medija, ekspert za terorizam i bezbednost Dževad Galijašević kaže za Informer da bi ova ideja, ukoliko je realna, mogla da predstavlja ruski odgovor na inicijativu Amerike da militarizuje Brčko.

– Vašington najavljuje potpunu militarizaciju Distrikta Brčko. Njihove snage trebalo bi da se priključe već formiranoj jedinici Velike Britanije od 600 specijalaca, čiji je dolazak u Brčko sve izvesniji.

Zbog toga je na ovom prostoru neophodno i prisustvo Rusije, kao izvoznika stabilnosti i čuvara međunarodnog pravnog poretka – poručuje Galijašević.

Nešković: Igra velikih sila

Politikolog Radomir Nešković ističe da je ovo igra velikih sila i da od pravljenja novih baza nema ništa.

– Prisustvo vojske u BiH regulisano je Dejtonom. Bez dozvole NATO i Tela za primenu mira, nijedna vojna sila ne može u BiH da instalira svoje jedinice. Da bi u Trebinju, Sokolcu i na Mahovljanima bilo dopremljeno rusko naoružanje, moralo bi da prođe preko teritorije koju kontroliše NATO – podvlači Nešković.

(Jutarnji list)

Check Also

UDARNO! EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA DONEO PRESUDU DA JE OBAVEZNA VAKCINACIJA LEGALNA

Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu da je obavezna vakcinacija legalna i da …