Home / TEMA DANA / HRVATSKI PORTAL OTKRIO: ZAPAD PREKO MINI ŠENGENA OBNAVLjA JUGOSLAVIJU

HRVATSKI PORTAL OTKRIO: ZAPAD PREKO MINI ŠENGENA OBNAVLjA JUGOSLAVIJU

Posle nekih dnevnih listova u Hrvatskoj, i portal Dnevno.hr se bavi tezom o „mini Šengenu“ kao izrazu navodne velikosrpske politike Beograda.

Portal, naime, piše da predsednik Srbije Aleksandar Vučić preko „mini Šengena“ želi da stvori „veliku Srbiju“, a da međunarodna zajednica teži da na neki način obnovi bivšu Jugoslaviju.

U tekstu se opširno navodi šta se sve dešavalo nakon raspada bivše Jugoslavije i konstatuje da međunarodna zajednica od dana kada se raspala, Jugoslaviju, pod drugim nazivima, želi „na ovaj ili onaj način da obnovi“, kao i da se na tome radi „punom parom“.

Kako se navodi, na obnovu bivše Jugoslavije od dana kad se raspala potrošeno je jako puno i energije i novca da bi se pripremio teren za završni projekat, koji je sada osmišljen i najavljen za vreme posjete Vučića Trampu. A za sve to vrijeme, kako piše portal, na političkom nivou je trajala teška „haška borba za izjednačavanje ratne krivice“, gdje su, kako se ocjenjuje, Srbi u dobroj mjeri uspjeli da svoju relativizuju.

„Dakle, šta su sada novo Srbi smislili? Prije nekoliko dana srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin dao je intervju beogradskom listu Pečat i u njemu otvoreno istakao da je osnovno srpsko polazište nastavak borbe za ujedinjenje svih Srba u jedinstvenu državnu i političku zajednicu“, ocjenjuje portal.

Time je, kako se navodi, eksplicitno rekao da „Srbi imaju prirodno pravo da za sebe traže ono što su uvijek davali drugima – pravo da se ujedine i žive zajedno“.

Portal ocjenjuje da u Srbiji i nakon Miloševića živi „stara pjesma“ o pravu svih Srba da žive u jednoj državi, kao i da je to pravo, kako se tvrdi, redovno vodilo u rat.

Portal kaže i da Vučić godinama radi na institucionalnom mehanizmu povezivanja i objedinjavanja, tako da je još 2014. nudio ukidanje trgovačkih barijera Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, da bi nakon susreta s Trampom i kosovski premijer potvrdio spremnost Kosova da se pridruži „mini-Šengenu“.

„Novi plan za zapadni Balkan zadovoljava brojne interese, u prvom redu srpske interese i zato je Vučić najveći promotor tog plana. Srbija time ponovno postaje lider u regionu, jer je od svih zemalja koje će pristupiti ovom „mini-Šengenu“ ona ipak najrazvijenija. S druge strane, time će sadržajno očuvati pojam zapadnog Balkana i postaviti se kao politički lider tog prostora“, ocjenjuje se u tekstu.

To, kako autor kaže, posebno raduje Berlin, jer se usitnjeni prostor povezuje i jer taj projekat drži Srbiju još izvan dosega Moskve.

„Srbija, dakle, ostaje Pijemont, ali tu su Kosovo i Albanija koji garantuju da to sve zajedno neće biti velika Srbija u pravom smislu riječi. Dakle, konačno dobitna kombinacija za međunarodnu zajednicu. Sve druge članice dobiće priliku za bolje privredne odnose, jer će cijeli prostor biti bez uzajamnih carina“, navodi se.

Na taj način će, dodaje autor, svi zajedno puno jače pritiskati EU da uđu u njeno članstvo nego što bi to radili pojedinačno.

„Sve u svemu, ukupna nova jugoslovenska priča sada je usmjerena na formiranje svojevrsne konfederacije. Prvi potpisnici trebali bi biti Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, a onda će im se u mini-Šengenu pridružiti Kosovo, Crna Gora i BiH“, piše portal.

Kako se ističe, na taj način ceo prostor bi imao karakter bescarinskog područja, granice bi se prelazile sa ličnom kartom, uvela bi se jedinstvena radna dozvola i ukinule bi se sve trgovačke barijere među državama, odnosno, kako piše, to bi bio pokušaj kopiranja EU.

„Politički gledano, svi bi Srbi nominalno živjeli u jednoj državi, svi osim hrvatskih Srba. Stoga se poseban pritisak i očekuje na Zagreb, ali ne prije nego što se zamišljeni mini-Šengen ne postavi na noge. Tada bi se Hrvatska okoristila privrednim benefitima koje bi kao najrazvijenija mogla imati na tom, tada zajedničkom tržištu“, piše portal.

Ukoliko se taj plan realizuje, to biti znak da je na kraju „pobijedila međunarodna zajednica“, jer će nakon ekonomskog povezivanja ove vrste, sasvim sigurno doći i do političkog povezivanja, zaključuje portal i dodaje da Hrvatska tu ima specifičnu poziciju, jer je jedina članica EU i jedina s tog naslova može izbeći taj plan.

„Osim ako Berlin, koji insistira na zajedničkom zapadnom Balkanu, ne bude insistirao da na čelu kolone bude – Zagreb, a ne Beograd“, navodi autor.

Check Also

MEDIJI KRIJU DEMONSTRACIJE U BEOGRADU- BOŠKO: „VUČIĆ JUČE HTEO DA IZAZOVE GRAĐANSKI RAT!“

Srpski pokret Dveri smatra da su kovid propusnice i druge mere u borbi protiv pandemije …