Home / TEMA DANA / „Imali smo delovanje iz raznih centara moći kako se nešto strašno kuva, trebalo bi da budemo srećni što nas nisu pobili..“

„Imali smo delovanje iz raznih centara moći kako se nešto strašno kuva, trebalo bi da budemo srećni što nas nisu pobili..“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je novinarima preneo da su on i patrijarh saslušali jedan drugog dok su govorili o nacionalnim i državnim pitanjima.

„Zadovoljan sam što me je saslušao”, rekao je i precizirao da su razgovarali o položaju Srba na Kosovu i Metohiji, o položaju srpskog naroda u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, kao i posledicama zločina i ubijanja i proterivanja u akciji Oluja, pre 23 godine, ali i o katastrofalnim demografskim kretanjima i neophodnosti preduzimanja ozbiljnih i odgovornih mera za opstanak srpskog naroda.

Upoznao je patrijarha sa razgovorima i sadržinom razgovora u Briselu.

Kako je naveo, patrijarhu je na otvoren način rekao sve što misli i o KiM i svim drugim važnim pitanjima, a da je takođe saslušao i čuo od patrijarha sve što on i crkva misle.

Predsednik je naveo da je proteklih dana zabeleženo snažno, višeslojno agenturno delovanje, zbog čega je Srbija dovedena u situaciju da se brani od tračeva.

„I sad bi trebalo da budemo srećni? Trebalo bi da budemo sreći da se nešto dogodilo – formiranje ZSO, a ne što nas danas nisu pobili. Prethodnih dana imali smo delovanje iz raznih centara moći kako se nešto strašno kuva, kako su strašni zločinci iz Beograda sa nešto malo manjim zločincima u Prištini nešto spremaju. Taj ko to kaže mora biti ne samo zlonameran, nego težak bolesnik”, kaže on.

Podsetio je da Srbija vodi politiku mira i da je uspela u tome da se sačuva svaki život.

„A onda vas optužuju da se dogovarate sa Prištinom da ubijate Srbe kako biste ostvarili svoje političke ciljeve. Svoju zemlju optužujete da je zločinačka i da će da ubija svoje ljude. Gde se to desilo – nikada i nigde”, primetio je.

Ali, kaže, bilo je važno da se izađe sa svim tim, kako Srbi, posebno Srbi sa KiM, ništa ne bi mogli da traže, dodao je on.

„Zato sam ih molio da ne preduzimaju ništa, da izdrže još nekoliko dana da se vidi šta ta mreža radi”, rekao je Vučić.

A povodom optužbi političkih protivnika, rekao je:

„Šta je to država Srbija organizovala, šta je to loše uradila, šta su Srbi loše uradili? Osim što bismo mi želeli da ne budu svi Kosovari nego i Srbi i da, koliko je to moguće, pripadaju srpskoj državi. I u tome je moj greh i greh srpske države. Zato nam te pridike drže oni koji su svoju državnost promenili u kosovarsku”, zaključio je on.

U dosovskom sistemu, i nekim drugim organizacijama, ne samo političkim, sve vreme su de fakto štitili punu „kosovsku nezavisnost”, kaže Vučić.

„Sve vreme je štićena nezavisnost i suverenitet teritorije „Republike Kosovo”. Ne Republike Srbije, nego Republike Kosovo”, precizirao je.

Kako je rekao, dovoljno je da se pročita samo šta su sve pričali i radili i dodao da ne mora više ništa o tome ni da kaže, a da građani sve to jasno vide i razumeju a i oni koji nisu – tek će da razumeju.

„A da štitim punu nezavisnost Republike Kosovo – neću da učestvujem u tome, a oni neka nastave to da rade” rekao je Vucičh.

On je, na opasku da se tvrdi da je na Kosovu multikulturalnost upitao da li je to multikiulturalnost kada srpske poltičare hvale koji su im dali presudu MSP da je kosovska nezavisnost legitimna.

Kompromisno rešenje za Kosovo nije na vidiku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da kompromisno rešenje za Kosovo nije na vidiku i da nije optimista po tom pitanju.

Na pitanje novinara, posle sastanka sa patrijarhom, šta je to konačno kompromisno rešenje za Kosovo o kojem svi stalno govore, Vučić kaže:

„Konačno će biti onda kada bude konačno, ne pre toga. O tome ću govoriti ako bude moguće postizanje takvog rešenja. Sada takvog rešenja nema i nismo ga dobili. Da li je na vidiku? Mislim da nije. Nisam optimista”, rekao je Vučić.

Vučić: Pozivamo Hrvatsku da učini nešto za Srbe iz Hrvatske

Srbija mora da učini nešto da bi krajiški Srbi imali ista prava kao svi drugi Srbi i pozvao hrvatsko rukovodstvo da učini nešto za Srbe iz Hrvatske.

On je, posle sastanka sa patrijarhom Irinejem, rekao novinarima da je godišnjica operacije Oluja za Srbe „jeziva”.

Vučić je rekao da su na obeležavanje 23. godišnjice stradanja Srba u „Oluji” pozvani i zvanični predstavnici Srba iz Hrvatske, koji ne mogu da se raduju hrvatskoj pobedi.

„Hrvati su srećni zbog srpske nesreće, a mi smo tužni zbog našeg srpskog naroda”, rekao je Vučić.

On je dodao da se očekuje da Srbi i Hrvati sarađuju u budućnosti.

„U budućnosti očekujem, jer i jedni i drugi gubimo stanovništvo, da ćemo morati mnogo bliže, da sarađujemo”, rekao je Vučić.

Upitan kako reaguje na odlikovanje Ante Gotovine u Hrvatskoj, Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da radi na popravljanju pozicije hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

(Tanjug, Beta)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …