Home / TEMA DANA / ISPLIVALI SNIMCI TAJNIH SASTANAKA SZO: DOK SU JAVNO HVALILI MERE GOVORILI O „MRAČNIM LABORATORIJAMA“

ISPLIVALI SNIMCI TAJNIH SASTANAKA SZO: DOK SU JAVNO HVALILI MERE GOVORILI O „MRAČNIM LABORATORIJAMA“

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) priprema se za godišnji sastanak uoči kog se suočava sa kritikama što nisu preuzeli jaču ulogu u sprečavanju pandemije.

Uoči tog sastanka, AP je došao i do snimka jednog od njihovih tajnih sastanaka koji mnogo bolje objašnjava situaciju sa kojom se svet susreo početkom godine, kada je pandemija bila u povoju.

AP, koja je i došla do tajnih snimaka sastanaka, napravila je i transkript razgovora čelnika SZO, koji pokazuje koliko su se stavovi čelnika SZO za javnost i stavovi izneseni na tajnim sastancima razlikovali. Tako su u javnosti hvalili mere koje su preduzele pojedine zemlje, dok su ih između sebe na sastancima nazivali „jezivima“, a te zemlje nazivali „mračnim laboratorijama za proučavanje virusa“.

SZO nema neke velike poluge moći kojima bi nametnula svoj autoritet zemljama i naterala ih da rade po protokolima. Uz to, kritičari SZO kažu da ova organizacija tradicionalno okleva da ulazi u konflikt sa zemljama članicama, te da je to skupo plaćeno. SZO je tako izbegavala da velike donatore poput Japana, Francuske i Britanije upozori da prave greške.

– Ako SZO ne reaguje na pogrešne poteze svojih donatora, podriva sopstveni autoritet dok planeta gori – upozorila je Sofi Harman, profesorka međunarodne politike na univerzitetu Queen Mary u Londonu.

Ta suzdržanost krenula je sa Kinom iz koje je virus i potekao. Snimci razgovora čelnika SZO pokazuju da u februaru nisu imali dovoljno detalja da procene koje mere funkcionišu a koje ne. U Februaru, SZO je bila zabrinuta zbog slučaja kruzera Dajmond princes u Hongkongu, gde se iskrcao jedan putnik pozitivan na korona virus. Na sledećoj stanici broda, koja je bila u Jokahomi u Japanu, potvršeno je još 10 slučajeva zbog čega su vlasti stavile 3.711 ljudi na brodu u karantin.

Dr Majkl Rajan, koji je šef hitnih službi SZO je tada rekao novinarima da je potrebno biti oprezan i da ne treba preterivati, ali je na internom sastanku rekao da “ako se udvostruči broj slučajeva na brodu u jednom danu, onda nešto nije u redu”. Uz to, kako prenosi AP, iako je SZO bila svesna ozbiljnosti situacije, naučnici su se radovali ovoj prilici da razumeju širenje virusa u svom prirodnom toku.

Nekoliko dana kasnije je japanski infektolog dr Kentaro Ivata izjavio da su mere preduzete povodom kruzera potpuno haotične, a onda je usledilo saopštenje SZO da je „više od polovine poznatih slučajeva infekcije širom sveta, a koje su van Kine, upravo sa kruzera Dajmond princes“.

– Bilo je više nego jasno da je situacija sa kruzerom izmakla kontroli i da je SZO trebalo da reaguje. Kada zemlje postupaju pogrešno, SZO treba da reaguje – kritikuje Loren Gostin, direktor SZO saradničkog Centra za javno zdravlje i ljudska prava sa Džordžtaun Univerziteta.

Uskoro, virus je počeo da se širi preko Južne Koreje, Singapura, Irana do Evrope gde je u tom naletu Italija imala najgore posledice.

SZO je tada javno ocenio da se vlada Italije hrabro bori protiv pandemije, dok su na internim sastancima iskazivali svoje nezadovoljstvo i zabrinutost zbog nedostatka informacija i “alarmantnog nivoa neaktivnosti”.

Zvaničnici SZO-a su se na internom sastanku žalili i na zapadne zemlje koje su gomilale zalihe potrepština. “Juče smo imali užasnu situaciju sa zaštitnom opremom gde su sve zalihe otišle u Francusku i izgubili smo pristup”, rekao je Rajan kolegama i dodao da SZO treba da izvršiti pritisak na zemlje i kompanije kako bi se izbegle slične situacije.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …