Home / TEMA DANA / IZETBEGOVIĆ U INTERVJUU ZA „DOJČE VELE“: SPREMAN SAM ZA RAT! Ako bude drugog poluvremena, oni će ga izgubiti…

IZETBEGOVIĆ U INTERVJUU ZA „DOJČE VELE“: SPREMAN SAM ZA RAT! Ako bude drugog poluvremena, oni će ga izgubiti…

“Radit ću ono što će raditi sve patriote ove zemlje. Branit ću ono na što smo stekli pravo borbom 1992-1995. godine, pa i samim Daytonskim mirovnim sporazumom”, izjavio je intervjuu za Deutsche Welle (DV) bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u odgovoru na pitanje o tome šta će uraditi ukoliko Republika Srpska (RS) raspiše referendum od otcjepljenju.

Daytonski mirovni sporazum je na našoj strani, historija je na našoj strani, Ustav je na našoj strani, interes zemalja na Balkanu, uključujući i Srbiju je na našoj strani, interes zemalja Europe, da nema ponovo rata, je na našoj strani. Dakle, imat ćemo sve to na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi, izjavio je Izetbegović.

Mislim da će masa u slučaju takvog scenarija biti naravno na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH. I da će ako proizvedu drugo poluvrijeme to poluvrijeme izgubiti. Nadam se politički, a ne vojno, oni koji se upuste u takvu sebičnu avanturu, dodao je Izetbegović.

Na pitanje da li je spreman na najgori mogući scenario, Izetbegović je rekao: “Dakle na rat?

Jesam!

Izetbegović je objasnio da svako u ovoj zemlji “ko voli ovu zemlju mora biti spreman ići do kraja kad je u pitanju njen teritorijalni integritet”. Kada je riječ o poziciji Hrvata u BiH Izetbegović je izjavio da su Hrvati lutali u svojoj politici: “Uz BiH, protiv BiH, uz Bošnjake i Armiju BiH, protiv. Kad su se sabrali i kad se podvukla linija nakon toga svega pola Hrvata je nedostajalo u BiH”.

Izetbegović smatra da treba uraditi više kada je u pitanju položaj Srba u Federaciji BiH, ali i kada je u pitanju položaj Bošnjaka i Hrvata u RS.

POZITIVNA ULOGA TURSKE…

Izetbegović je za DV ocijenio da Turska u BiH i na Balkanu igra sasvim pozitivnu ulogu. “Turska podržava europski put BiH, podržavaju NATO put BiH, nikada se ne miješaju na neki rigidan način u naše odnose, dapače uvijek pomaže”, smatra Izetbegović.

Kada je riječ o tome može li se uticaj Turske negativno odraziti na euro integracije BiH s obzirom na napetosti koje trenutno postoje između Ankare i brojnih zemalja EU Izetbegović navodi: “Ako bih ja stao na stranu gospodina Erdogana i krenuo u jednu prepirku i počeo se petljati u te prepirke između njega i njih vjerojatno bi, ali ja to ne radim. Turska je dovoljno jaka da se zna sama braniti”, odgovara Izetbegović.

Da li sam ja politički igrač Erdogana koji će početi da se svađa sa Europom zbog njega? Ne. Samo ja neću izdati svog prijatelja. Izetbegović dodaje da se ne želi miješati u unutarnje odnose Turske, kao ni u Erdoganove odnose s Angelom Merkel koju, kako tvrdi, također smatra velikom prijateljicom BiH.

RUSIJA I NATO…

Izetbegović smatra da to da li će Rusija zaustaviti prijeme BiH u NATO zavisi od snage Rusije za koju ocjenjuje da je u porastu na Balkanu.

“Sve je prisutnija na Balkanu, i medijski i na svaki drugi način. Dodik (Milorad, predsjednik RS, op. red.) očigledno gleda da bude igrač te velesile, da joj se dodvori, da zaustavi prije svega NATO put BiH. Ja mislim da Rusija ne može nađačati NATO i EU kada je BiH u pitanju i kompletan Balkan, izjavio je Izetbegović u intervjuu za Deutsche Welle Bakir Izetbegović.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …