Home / TEMA DANA / JEREMIĆEVA „NARODNA STRANKA“: Ovo je Vučićev plan za Kosovo, koji se krije… (VIDEO)

JEREMIĆEVA „NARODNA STRANKA“: Ovo je Vučićev plan za Kosovo, koji se krije… (VIDEO)

Narodna stranka se protivi nameri predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u ovom trenutku završi statusne pregovore sa Prištinom i to na najnepovoljniji mogući način po Srbiju, izjavio je danas potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović.

„Potpisivanje međunarodnog sporazuma sa Prištinom i saglašavanje sa članstvom samoproglašenog Kosova u UN znači defakto priznanje Kosova i najnepovoljniji mogući ishod za Srbiju. Narodna stranka akcijom ’Jedan potpis menja sve’ želi da pokaže da se narod ne slaže sa takvim rešenjem“, rekao je Jovanović u razgovoru sa građanima u beogradskoj opštini Vračar.

Jovanović je rekao da Narodna stranka predlaže sasvim drugačije rešenje, po kojem bi prvo bili stvoreni demokratski uslovi u Srbiji i pokrenut istinski unutrašnji dijalog, a pre statusnih razgovora moralo bi da bude rešeno pitanje srpske imovine na Kosovu i Metohiji i obezbeđena zaštita ljudi i kulturne baštine.

„Potom bi se na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN razgovaralo o statusu Kosova i Metohije, ali ne na način koji bi vodio u kapitulaciju, što radi aktuelni naprednjački režim“, naveo je Jovanović.

Potpredsednik Narodne stranke je pozvao Vučića da konačno saopšti građanima šta je njegov plan za Kosovo, što je predsednik Srbije obećao da će učiniti još u martu.

Jovanović je istakao da je „razgraničenje“ marketinški termin koji služi kao smokvin list da prikrije nedostatak rezultata Vučićeve kosovske politike.

„’Razgraničene’ znači da bi trebalo da pristanemo da samoproglašeno Kosovo postane član UN i da na sve to kao bonus dobije teritoriju juga centralne Srbije, a da ironija bude veća, i da se prekine žila kucavica centralne Srbije – Koridor 10“, rekao je Jovanović.

Jovanović je dodao da Vučić koristi „razgraničenje“ da bi pokazao kako se on navodno za nešto borio, a zapravo je Srbiji napravio dodatni problem jer je time ne samo legitimizovao opciju nezavisnog Kosova, nego i problematizovao jug centralne Srbije, što je besmisleno, štetno i najgore moguće rešenje.

Potpredsednik Narodne stranke je naveo da čak ni visoki državni funkcioneri i funkcioneri SNS-a ne znaju šta je Vučićev plan za Kosovo i Metohiju.

„Paradoksalno, svi mu se kunu u vernost i daju mu podršku za plan za koji on sam kaže da ga nema, tako da državni vrh i funkcioneri SNS-a podržavaju ono što ne postoji. To pokazuje besmislenost i sluđenost političke elite i činjenicu da je ljudima u SNS-u važnije da se dodvore predsedniku nego da zaštite srpske nacionalne interese“, rekao je Jovanović.

Jovanović je dodao da je naprednjački režim po dolasku na vlast nasledio neke stvari sa kojima je mogao da pregovara.

„Srbija je imala kontrolu nad severom Kosova i Metohije, imali smo rezoluciju UN koja je naložila kosovskim Albancima da moraju da se vrate za pregovarački sto, o Trepči se razgovaralo u Beogradu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je tri godine nakon toga tvrdio da vodimo 5:0 u pregovorima. Šta se desilo u međuvremenu? Koji je sada rezultat na semaforu“, upitao je Jovanović.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …