Home / TEMA DANA / JEZIVO OTKRIĆE: I U OGRANIČENOM NUKLEARNOM RATU SAD I RUSIJE POGINULO BI PREKO 91,5 MILION LJUDI

JEZIVO OTKRIĆE: I U OGRANIČENOM NUKLEARNOM RATU SAD I RUSIJE POGINULO BI PREKO 91,5 MILION LJUDI

Naučnici koji učestvuju u radu na projektu američkog Prinstonskog univerziteta «Nauka i globalna bezbednost» napravili su procenu posledica verovatnog ograničenog nuklearnog rata između Rusije i NATO.

Sve do čega su došli, delom su preneli na video koji je na YouTube postavio Aleks Gleser, jedan od rukovodilaca tog projekta.

Video su napravili tako što su u svoju simulaciju razemene nuklearnih udara uključili podatke o nuklearnim glavama obe strane potencijalnog konflikta i „moguće mete“ svake pojedinačne rakete.

Amerikanci su – kako se i moglo očekivati – pošli od toga da bi Rusija bila ta koja prva napada, a „jadni NATO“ uzvraća.

Prema uključenom u video, Rusija gađa vitalne ciljeve na teritoriji Poljske i Nemačke. Sa namerom da organiči potencijale zapadne vojne alijanse u centralnoj i Istočnoj Evropi.

A NATO raketama sa nuklearnim glavama gađa rusku Kalinjingradsku oblast koja se graniči sa Poljskom i Litvanijom.

Ista grupa naučnika je proračunala da bi ova razmena nuklearnih udara već u prvim satima odnela živote oko 91,5 miliona ljudi na obe strane.

Nije, međutim, ni pokušala da uverljivo objasni – kako bi, i zašto, bi ovaj rat ostao ograničeni. Zbog čega ne bi prerastao u totalni, sa korišćenjem svih potencijala.

Neki ruski vojni eksperti već dve-tri godine prilično otvoreno govore da je Moskva već upozorila Vašington da će – dođe li do najgoreg – prva meta biti ne samo glavna američka vojna uporišta u Evropi nego i sve što je bitno za ishod rata na samoj teritoriji SAD, počev od Pentagona…

Check Also

UDARNO! TURSKA ODBILA DA POVUČE TRUPE IZ IDLIBA, ŠALJE DODATNA OKLOPNA VOZILA I VOJSKU U REGION- SPREMAN ZA SUKOB SA RUSIJOM

Turska je počela da jača svoj položaj u Idlibu, uprkos zahtevima sirijske vlade da ode …