Home / TEMA DANA / KURDI PROGLAŠAVAJU AUTONOMIJU U TURSKOJ: Počinje borba za nezavisnost!

KURDI PROGLAŠAVAJU AUTONOMIJU U TURSKOJ: Počinje borba za nezavisnost!

turska- vojska

Kurdske grupe održale su sastanak na jugoistoku Turske i pozvale na proglašenje autonomije u trenutku dok turske snage vode sukobe s kurdskim pobunjenicima, kojih je, prema podacima agencija do sada ubijeno preko 200. Kurdski izvori ističu da turske snage ubijaju i civile.

Poziv na proglašenje autonomije dolazi dva dana nakon zasedanja Demokratskog Narodnog Kongresa (DTK), koji je sastavljen od više kurdskih nevladinih organizacija, u turskom jugoistočnom gradu Dijarbakir.

„Pravičan otpor koji pruža naš narod protiv politika koje degradiraju kurdski problem je u svojoj suštini zahtev za lokalnom samoupravom i lokalnom demokratijom“, navodi se u konačnom tekstu rezolucije koja nosi naziv „Deklaracija političke odluke o pitanju samouprave“.

Nema sumnje da će ovaj poziv dodatno eskalirati tenzije i sukobe između Kurda i turskih vlasti koje se oštro protive bilo kakvoj autonomiji koja bi eventualno mogla da vodi u proglašenje kurdske države.

Turski predsednik Redžep Erdogan rekao je u svom poslednjem govoru da Turska nikada neće dozvoliti stvaranje nove države unutar njenih granica.

(Advance.hr)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …