Home / TEMA DANA / LAZANSKI O NOVIM PRETNJAMA IZ ZAGREBA: Hrvati nemaju nikakve šanse u ratu protiv Srbije!

LAZANSKI O NOVIM PRETNJAMA IZ ZAGREBA: Hrvati nemaju nikakve šanse u ratu protiv Srbije!

Nedeljnik ‘Globus’ objavio da je Hrvatska 15 puta vojno moćnija od Srbije! Stručnjaci poručuju Hrvatima da su smešni.

lazanski

Režimski zagrebački nedeljnik „Globus“ objavio je da je Hrvatska prema najnovijem „globalnom indeksu vatrene moći“ čak 15 puta jača od Srbije!?!

Uz to, ovaj nedeljnik najavljuje i da će Hrvatska uskoro od SAD dobiti 18 aviona F-16, čime bi postala „najmoćnija vojna sila u regionu“.

Odgovarajući na ove tvrdnje, naši stručnjaci, vrsni vojni analitičari i generali poručuju da je ova analiza smešna i da Hrvatska u direktnom sukobu ‘jedan na jedan’ sa Srbijom nema apsolutno nikakve šanse!

Prema pisanju hrvatskog nedeljnika, Zagreb planira da samo u jačanje avijacije uloži između 500 i 800 miliona evra.
„Naš najvažniji projekat jeste nabavka borbenih aviona.

Iskustva drugih zemalja upućuju da će biti reč o cifri između 500 i 800 miliona evra za 12 aviona.

Bilo bi potrebno potom dokupiti još barem šest.

Dva ozbiljna kandidata su švedski ‘gripen’ i američki F-16. Treba nam punokrvna borbena avijacija, koja će moći izvojevati vazdušnu prevlast u slučaju sukoba.

Hrvatska, kao vojno najmoćnija sila u regionu, koja je prema najnovijem globalnom indeksu vatrene moći 15 mesta ispred Srbije, predstavlja najsnažniji garant stabilnosti u susedstvu, piše „Globus“.

Komentarišući ove tvrdnje, vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže za Informer da je reč o totalnim besmislicama i da hrvatska vojska ni po jednom kriterijumu ne može da parira srpskoj.

– Molim vas, pa ko je taj amater koji je pravio tu rang-listu?! Hrvatska ni po jednom kriterijumu ne može da bude ispred Srbije u borbenoj moći!

Vatrena moć vojske meri se količinom projektila koju može da izbaci na određenu udaljenost i na određenu površinu u datom vremenu.

Hrvatska po tom kriterijumu daleko zaostaje za našom vojskom! – kategoričan je Lazanski, koji smatra da Srbija nema razloga za brigu ni kada je u pitanju najavljena isporuka borbenih aviona Hrvatskoj.

– Ta nabavka aviona o kojoj Hrvati sada pišu jeste dugotrajan proces. Ko zna kada će ih Hrvati uopšte dobiti. Osim toga, oni moraju da osposobe pilote za nove letelice, što isto tako jako dugo traje.

Dakle, dok njima stigne prvih 12 aviona, mi ćemo već imati deset modernih „migova 29“, a pregovara se i o nabavci dodatnih osam letelica iz Belorusije. Opet ćemo biti bolji od Hrvata, sviđalo se to njima ili ne… – podvlači Lazanski.

Vojni analitičar Aleksandar Radić takođe ističe da su kriterijumi na koje se poziva Zagreb neozbiljni.

– Tvrdnja da je Hrvatska po vatrenoj moći 15 mesta ispred Srbije apsolutno je netačna. Čak i po ovoj potpuno neozbiljnoj formuli, odnos snaga je neprecizan.

Dug je put od same odluke da se avioni nabave pa sve do realizacije takvog projekta. Ako se to ostvari, svakako će Hrvatska napraviti ozbiljan iskorak… – naglašava Radić.

Bezbednosni stručnjak Milan Petrić, s druge strane, smatra da Hrvatska raspolaže jako lošim oružjem.

– Hrvatska vojna moć uglavnom se zasniva na zastareloj infrastrukturi, onoj koju joj je NATO pakt ostavio.

To povlači ozbiljno pitanje kvaliteta i upotrebljivosti oružja. Hrvatske procene su preuveličane i plasiraju ih kako bi stvorili sliku o sebi kao vodećoj sili regiona, a daleko su od toga… – zaključuje Petrić.

(Mediji)

Check Also

MENTORI KOSOVSKE NEZAVISNOSTI GURAJU RADIKALIZACIJU- I OVO NIJE KRAJ!

Najnovije zaoštravanje situacije na severu Kosova pokazuje da se onaj ko je odlučio da istera …