Home / TEMA DANA / Lazanski o vojsci BiH i odbrambenoj moći Republike Srpske i Srbije..

Lazanski o vojsci BiH i odbrambenoj moći Republike Srpske i Srbije..

Piše: Miroslav Lazanski
Lazanski
Nije problem što je penzionisani general armije BiH Sefer Halilović trabunjao o nekakvom novom ratu protiv Srba u Republici Srpskoj, o Dejtonu i Ustavu, o JNA, Srbiji i tenkovima, „o najviše 15 dana koliko Republika Srpska može izdržati da se ta priča dovede do kraja”, problem je što se niko u Sarajevu od službenih instanci nije povodom toga oglasio, to jest ogradio.

Niko da kaže da se gospodin Seferović malo zaigrao, da je sve to bubnuo u nastojanju da osnaži svoju mladu političku stranku. I što je gospodin Bakir Izetbegović pre deset dana izjavio „da je referendum u Republici Srpskoj ta crvena linija koja se ne sme preći”.

I šta znači „crvena linija” u kontekstu predstojećeg referenduma u RS? Vojni napad na Republiku Srpsku, ili incidenti u Republici Srpskoj? A gospodin Bakir je ipak službeno lice, nije vojni „penzić” da se neodgovorno razmeće izjavama.

„Da se ta priča dovede do kraja”, reče penzionisani general armije BiH Sefer Halilović. Kako da se „dovede do kraja”? Da se svi Srbi u BiH ili pobiju ili proteraju u Srbiju? Samo zato što hoće da slave svoj rođendan? „Konačno rešenje” Sefera Halilovića? I Hitler je imao „konačno rešenje”. Za Jevreje.

Nervozna retorika iz Sarajeva ne može nikoga uplašiti, posebno ne Srbe u Republici Srpskoj, koji dobro znaju potencijale oružanih snaga BiH, pa i mudžahedina koji su se odomaćili u nekim delovima BiH.

Oružane snage BiH su sastavljene od tri nacije, komande većih sastava su mešovite, svaka nacija ima samo po jedan puk koji nastavlja tradicije, ili vojske Republike Srpske, ili HVO-a, ili armije BiH, ali i ti pukovi nisu sami u kasarnama.

U oružanim snagama BiH, koje broje ukupno 10.500 pripadnika, Srbi, Bošnjaci i Hrvati paze na svaki korak onih drugih. Apsolutno je nemoguće pokrenuti neku jedinicu jaču od čete bez saglasnosti više komande.

Oficiri Bošnjaci rade i na vojnom delu aerodroma u Banjaluci, istina borbeni avioni „orlovi” i „jastrebovi” odavno ne lete, ali i Srbi oficiri rade u Tuzli i u Sarajevu.

Sistem nacionalne pomešanosti posebno je izražen u generalštabu i u Ministarstvu odbrane BiH, tako da ideje gospodina Sefera, pa ni gospodina Izetbegovića, ni u teoriji ne mogu da prođu. Da li je moguće protiv Republike Srpske angažovati neke „jarane” izvan službenih vojnih struktura BiH?

„Mudžose”, koji su se pritajili u izolovanim naseljima? Možda, ali redovna i rezervna policija Republike Srpske ima kapacitete da to u korenu saseče.

Na izjave iz Sarajeva reagovao je službeni Beograd. „Nećemo dozvoliti nestanak Republike Srpske”, izjavio je premijer Vučić. „Ako bilo ko misli da ponovno ubija Srbe i baca ih u jame, a da Srbija to mirno gleda, grdno se vara”, rekao je ministar Stefanović. Neki su to jedva dočekali da optuže Srbiju kako eto „zvecka oružjem i nekome preti?

Ne, nego treba da nas ponovno bacaju u jame. Nikada više, kažu Jevreji.

(Politika)

Check Also

JURIĆ ZATRESAO SRBIJU: MUP I NADLEŽNI ZNAJU SVE O DESETINI POLITIČARA KOJI SU PEDOFILI

Osnivač fondacije “Tijana Jurić” Igor Jurić rekao je da nadležni u Srbiji imaju informacije ne …