Home / TEMA DANA / Lazanski otkrio ko stoji iza Ugljanina i najave otcepljenja Raške oblasti

Lazanski otkrio ko stoji iza Ugljanina i najave otcepljenja Raške oblasti

lazanski

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, uzdrmao je čitavu zemlju pozivajući se na referendum iz 1991. godine kojim su se građani Sandžaka navodno izjasnili za punu političku i teritorijalnu autonomiju sa pravom priključenja nekoj od suverenih republika.

Sulejman Ugljanin otišao je toliko daleko, da je pozvao EU da reaguje i uslovi Srbiju priznavanjem rezultata ovog glasanja u okviru pristupnih pregovora i otvaranja poglavlja 23. i 24.

Srbija i EU da zajedno utvrde datum za raspisivanje izbora za organe Sandžaka – rekao je Ugljanin, tražeći uspostavljanje novih vlasti u okviru Sandžaka kao autonomne pokrajine.

Tako se ponovo u Srbiji stvara novi separatizam, a bez obzira koliko nam Ugljanin delovao beznačajno i njegova ideja kao nešto što nema podršku, trebalo bi se samo setiti šta se desilo kada smo potcenili separatističke pokrete u našoj zemlji.

Matrica je uvek ista

Pre samo 15 godina bili smo u istoj državi sa Crnom Gorom, a pre 20 imali apsolutnu kontrolu nad Kosovom i Metohijom.

Svaki problem koji se izrodio u Srbiji zapravo je započeo marginalnim najavama. Nije prošlo mnogo vremena, buknula je teroristička pobuna na Kosovu i Metohiji. Sledi ista matrica, problem se internacionalizuje, a onda takozvana međunarodna zajednica, odnosno SAD i njihovi evropski sateliti, krenu da posreduju i donesu „pravično rešenje“, koje je uvek po pravilu, na štetu Srba.

Slično je bilo sa Crnom Gorom, od dva oka u glavi kako smo se nazivali, brzo smo oćoravili, dozvoljavajući da nam jedan Solana kroji neku Državnu zajednicu Srbija i Crna Gora kojoj, kako i sam tragikomični naziv svedoči, nije bilo zajedničke budućnosti.

Jedan referendum osakatio je Srbiju i ostavio je bez izlaza na more, u geostrateškom smislu – nebitnu, osim kao koridor, za prolaz nekih drugih. A rezultati glasanja?! Pa tu se ionako pita onaj ko broji, a na mali broj stanovnika, šta je teško navući preko 50 odsto.

Ugljanin je samo poluga pritiska na Srbiju

Naš poznati novinar i vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da u izjavama Sulejmana Ugljanina treba gledati moguće sredstvo američkog pritiska na Srbiju.

O kakvoj se vrsti pritiska radi, i da li SAD traže od nas da uđemo u NATO, naš sagovornik kaže.

– SAD znaju da mi ne možemo u NATO, bez referenduma, a zna se da bi na referendumu narod glasao protiv toga. Oni jednostavno žele, na neki način, da Srbiju potpuno odmaknu od bilo kakve saradnje sa Rusijom.

To je cilj ove američke “duboke države”.

Prema rečima našeg sagovornika Tramp ima toliko problema da ne stiže ni da se bavi spoljnom politikom.

– Ta američka administracija još uvek stvara velike probleme i Trampu, ali i po svetu. Oni imaju utabanu spoljnu politiku još iz vremena Klintonove administracije – kaže Lazanski.

Lazanski tvrdi da Ugljanin ništa ne preduzima slučajno.

– On je ovde samo poluga pritiska na Beograd. To je momenat gde Amerikanci mogu da pokušaju da nas destabilizuju, upravo preko Raške.

Vesnici nesreća ne stoje sami

Početak najave loših vremena i novih problema za Srbiju nikada nije bio slučajan. Vesnici ovih nesreća nikada nisu stajali sami, jer da jesu, odavno bi ležali na robijama, ali ako iza njih stoji neko moćniji, onda je to teško uraditi, pogotovo ako niste dovoljno moćni.

Ukoliko Sulejman Ugljanin ne bude odgovarao za svoje političke avanture, stvar je jasna.

(Mediji)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …