Home / TEMA DANA / Lazanski otkrio tajni plan preuzimanja Republike Srpske od strane Sarajeva! Evo ko stoji iza svega…

Lazanski otkrio tajni plan preuzimanja Republike Srpske od strane Sarajeva! Evo ko stoji iza svega…

Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da je pozadina bošnjačkih težnji za ulazak u NATO pokušaj da članstvom u toj alijansi ostvare ono što nisu tokom rata, a to je unitarizacija BiH i svođenje Republike Srpske na „banjalučki kanton“.

– Sarajevo smatra da bi ulaskom u NATO trajno cementiralo granice BiH u smislu nemogućnosti odluke srpskog naroda u budućnosti na bilo kakvu vrstu samostalnosti, jer se onda kao članica NATO-a uvijek možete pozvati na kolektivnu bezbjednost. To je tajna i to je krajnji cilj ulaska u NATO – rekao je Lazanski Srni.

Reagujući na izjavu predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića da očekuje da će BiH do kraja godine aktivirati Akcioni plan za članstvo u NATO, Lazanski je ukazao na činjenicu da BiH ne može ući u NATO bez saglasnosti Banjaluke, koja svoj stav o tome temelji na stavu zvaničnog Beograda.

– Republika Srpska će slijediti stavove Beograda po pitanju ulaska u NATO.

Zvizdić može da tvrdi da će do kraja godine biti aktiviran i plan za ulazak BiH u novu galaksiju Mliječnog puta, ali to su želje i to ništa ne znači u smislu nekih konkretnih poteza za ulazak u NATO – ocijenio je Lazanski.

Prema njegovim riječima, time se pokušava kupiti naklonost Zapada pred predstojeće izbore u BiH, ali će svaka stranka iz Republike Srpske, ukoliko se izjasni za ulazak ili približavanje alijansi, izgubiti glasačko tijelo.

– Glasačko tijelo u Republici Srpskoj nije za ulazak u NATO zbog onoga što se desilo i zbog stava Srbije. Meni ta izjava gospodina Zvizdića ništa ne znači.

Ni on, ni član Predsjedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda nemaju ingerenciju da samo svojom odlukom uvuku BiH u NATO.

Sada je odgovornost na srpskom članu Predsjedništva BiH da on kaže šta ima povodom toga, mada su predstojeći izbori relativno blizu, pa se čuvaju – rekao je Lazanski.

On je dodao da BiH kroz proces ulaska u NATO želi prije svega riješiti pitanje knjiženja vojne imovine u svom interesu.

– Ako vi uknjižite na Sarajevo vojne poligone koji se nalaze na prostorima Republike Srpske onda to više nije 49 odsto teritorije Srpske nego je manje.

Tako kradete Republici Srpskoj teritoriju i to je jasno. Sve što bošnjačka strana nije uspjela tokom rata misle da će ostvariti u okviru procesa približavanja NATO-u – rekao je Lazanski.

On je pojasnio da Bošnjaci smatraju da će, ako uđu u NATO, onemogućiti bilo kakav referendum o odvajanju Srpske.

Lazanski smatra da bošnjačkim političarima nije stalo da igraju neku vojnu ulogu u NATO-u, već to rade zato što znaju da će ih sa takvim stavovima podržati za ostanak na vlasti, a sa druge strane imaju zaštitu od bilo kakvih ideja Republike Srpske da se osamostali.

(RTRS)

Check Also

ZASTRAŠUJUĆA ISTINA O RIO TINTU: NEKA MESTA U SRBIJI ĆE NESTATI

„Postoje neka mesta koja će nepovratno nestati, ako bude urađeno to što planiraju potpuno će …