Home / TEMA DANA / LAZANSKI OTKRIVA: AMERIKA NAM PRIPREMA SANKCIJE! EVO ZBOG ČEGA… (VIDEO)

LAZANSKI OTKRIVA: AMERIKA NAM PRIPREMA SANKCIJE! EVO ZBOG ČEGA… (VIDEO)

Amerikanci su poručili svima koji kupuju oružje iz Rusije i Kine da će dobiti sankcije. Mi uzimamo ruske sisteme i zasad izbegavamo kaznu, ali ako uključimo Kineze, Vašington će biti mnogo besan.

SAD prete Srbiji ekonomskim sankcijama zbog najava da bi naša zemlja mogla uskoro od Kine da kupi raketni PVO sistem FK-3.

Ovo tvrdi vojno-politički komentator Miroslav Lazanski, koji kaže da su Amerikanci još pre nekoliko godina, što javno, što tajno, poručili da će svi koji kupuju rusko i kinesko oružje biti kažnjeni. Srbija uveliko nabavlja ruske borbene sisteme, helikoptere i avione i za sada izbegava kaznu Vašingtona, ali je sasvim moguće da ako počne oružje da kupuje i od Kine, bude stavljena pod neku vrstu ekonomskih sankcija, naglašava Lazanski.

Jedna od tri ključne tačke u razgovorima srpskog i kineskog predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga u Pekingu prošle nedelje, podsetimo, bila je saradnja u nabavci vojne opreme i naoružanja.

Kako je nezvanično potvrđeno u Kini, već je dogovorena isporuka dve eskadrile dron-bombardera “ving-lung”, a dogovara se i nabavka kineskih raketa zemlja-vazduh srednjeg dometa.

– Predsednik Kine dao je zeleno svetlo za vojnotehničku saradnju sa Srbijom – rekao je Vučić posle sastanka sa kineskim liderom.

Miroslav Lazanski kaže da podržava vojnotehničku saradnju Beograda i Pekinga, ali upozorava da je srpski predsednik rekao da se razmišlja o kineskom oružju, uz zadršku da treba pripaziti da se ne izazovu sankcije.

– Vučić je rekao da ćemo razgovarati o sistemu FK-3, ako tom kupovinom ne ugrožavamo odnose sa drugim državama, u smislu da nam se nametnu sankcije. Jer Amerikanci su rekli svima koji kupuju rusko i kinesko oružje da će dobiti sankcije. Čak i Egipćanima. Mi kupujemo ruske sisteme, i zasad, hvala bogu, izbegavamo sankcije.

Ali ako bismo podigli nivo kupovine i počeli da kupujemo i od Kineza, ne znamo da li bi nas Amerikanci i dalje držali ispod radara ili bi nas stavili pod neku vrstu ekonomskih sankcija. Tako da je priča o tom sistemu još pipanje terena, još ništa nije odlučeno… – objašnjava Lazanski, dodajući da bi lično voleo da kupimo raketne sisteme i od Rusa i od Kineza, ali u tom pokeru treba paziti da ne budemo na većoj šteti nego dobiti.

Bivši oficir JNA, pukovnik Veselin Šljivančanin, komentarišući ove navode, ocenjuje da je Srbiji dosta sankcija i nevolja koje su joj nametnuli Amerika i NATO.

– Glavni cilj im je da pokore Srbiju. Ne verujem da će u tome uspeti, jer Srbija ima velike prijatelje, poput Kine i Rusije, koji dobro znaju kakva nam je nepravda učinjena. Verujem da su u ovom momentu Kina i Rusija dovoljno moćne da spreče i obesmisle te sankcije. Ako nam SAD i uvedu sankcije, u šta ne verujem , to će biti samo njihova Sramota. Kina, Rusija sigurno neće pratiti Vašington – zaključuje Šljivančanin.

Check Also

DR JANKOVIĆ OTKRIO KADA POČINJE VAKCINACIJA 2 MILIONA LJUDI U SRBIJI

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da bi već sada trebalo započeti javne razgovore …