Home / TEMA DANA / Lazanski: Šta je to Putin sakrio povlačenjem iz Sirije– džihadisti nisu poraženi!

Lazanski: Šta je to Putin sakrio povlačenjem iz Sirije– džihadisti nisu poraženi!

LAZANSKI

 Odluka predsednika Vladimira Putina da ruska vojska počne sa povlačenjem svog kontigenta iz Sirije više je diplomatska poruka i politički marketing nego realan vojni plan, ocenio je danas vojno-politički analitičar, Miroslav Lazanski u autorskom tekstu za „Politiku“.

On je naveo da je, „iako ruski predsednik objašnjava ovu odluku ispunjenjem cilja, situacija na terenu daleko je od toga“.

„Naime, Islamska država još nije poražena, Alepo nije zauzet, sirijsko-turska granica nije zatvorena.

Istina, ruska avijacija je efikasnim bombardovanjem očuvala sirijskog predsednika u Damasku, dala je punu podršku sirijskoj kopnenoj vojsci da napreduje na nekoliko frontova, ali su kopnene snage Sirije nekako sporo napredovale.

Oslobađale su vitalne saobraćajnice, pa ih onda opet gubile.

Sa druge strane, Moskva je još u septembru prošle godine svoju vazdušnu kampanju u Siriji ograničila na tri do četiri meseca.

Taj rok je prošao: većinu kopnenih ciljeva Islamske države i Al Nusre ruski avioni su uništili, u bazu Hmejmim stigli su i PVO sistemi S-400 i lovci su-35 S, a sirijskoh vojsci su isporučeni ruski tenkovi T-90″, naveo je Lazanski.

On je istakao i da „izgleda da su se Rusija i Amerika opet dogovorile“, kako bi se Evropi omogućilo da dodatno zatvori vrata za nove izbeglice koje se očekuju.

„Hoće li najnoviji potez Moskve doneti i definitivni mir u Siriji? Sumnjam, jer niko nije vojnički pobedio. No, ako Islamska država, ili ‘umerena opozicija’, pokuša da situaciju iskoristi za nove borbe, Moskva uvek može pribeći i jačem vojnom uplitanju.

Jer, potez koji je sada povučen nije povučen iz ekonomske, ili političke nužde Rusije.

Mnogi zaboravljaju da je Putin ekspert za tajne i specijalne operacije…“, zaključio je u Miroslav Lazanski u svom tekstu.

Najava o povlačenju ruskog vojnog kontingenta iz Sirije je diplomatski potez ruskog predsednika Vladimira Putina u cilju konsolidacije i napretka mirovnog procesa u Siriji, kaže Lazanski za Sputnjik.

On je za Sputnjik rekao da još uvek nije poznato koji je to deo vojske koji će se povući iz Sirije, pogotovu ako se uzme u obzir da je Moskva saopštila da će avio-baza Hejmim i pomorsko uporište Tartus ostati tamo gde jesu.

– Kada se sagleda situacija sa terena, ruska avijacija ne leti već 10 dana, što je u skladu sa dogovorom koji je potpisan u Ženevi, tako da je ovo fin diplomatski potez koji nudi opciju novih dogovora između Moskve i Vašngtona- istakao je Lazanski.

On takođe nije isključio mogućnost da su Rusija i SAD već postigle neki tajni dogovor, što je moglo da utiče da ruski predsednik naredi povlačenje ruske vojske iz Sirije.

Govoreći o uticaju na druge zemlje, Lazanski je istakao da ovaj potez Moskve šalje signal Turskoj da će ostati usamljena i izbačena iz igre ukoliko nastavi da vrši vojne akcije na sirijskoj teritoriji.

– Što se tiče DAEŠ-a, ta teroristička organizacija nije vojno poražena i ostaje u igri.

Sad je pitanje kako će oni nastaviti da se ponašaju. Sa druge strane, ovo može biti signal sirijskoj umerenoj opoziciji, koju takođe sponzoriše Zapad, da čvršće krene protiv Bašara el Asada.

Ali je takođe poruka i samom sirijskom predsedniku da njegova vojska na kopnu mora mnogo odlučnije da deluje, da pobeda ne dolazi samo iz vazduha uz pomoć ruske avijacije“, rekao je on i dodao da sirijska vojska mora da odradi ključni elemenat rata, a to je zauzimanje Alepa i izbijanje na sirijsko-tursku granicu.

Upitan da li će Rusija nastaviti da se bori protiv DAEŠ na drugačiji način, Lazanski je rekao da je za proteklih pet meseci ruska avijacija „izbombardovala sve što je mogla, kada su u pitanju krupniji ciljevi, dok ono što je ostalo je vrlo teško uništiti iz vazduha, a to su položaji unutar velikih gradova, što je direktno povezano sa mogućim velikim civilnim žrtvama“.

On je dodao da u slučaju da DAEŠ iskoristi ovu situaciju i krene u ofanzivu, ruska avijacija zadržava pravo odgovora, budući da baze ostaju tamo gde su.

– I S-400 i lovci Su-35 i lovci-bombarderi Su-34, ali i ratni brodovi ispred sirijske obale – sve to ostaje.

Iskreno, ovo je više jedan diplomatski potez dobre volje predsednika Putina i Rusije, nego što će imati neku bitnu odrednicu na samom terenu kada je vojni faktor u pitanju- zaključio je Lazanski.

(Nedeljnik / Informer / Sputnjik / Pravda)

Check Also

ZAOKRET NA KOJI MOSKVA NIJE RAČUNALA: ENERGETSKA KATASTROFA U EVROPI POGODIĆE I SAMU RUSIJU!

U Evropskoj uniji vlada prava panika: cene gasa i struje rastu, razgovara se o stvaranju …