Home / TEMA DANA / MAĐARSKI PUTIN ODBRUSIO SAD-u: Mekejnovom izjavom objavili ste napad na Mađarsku!

MAĐARSKI PUTIN ODBRUSIO SAD-u: Mekejnovom izjavom objavili ste napad na Mađarsku!

orban
Mađarska nacionalna nezavisnost je napadnuta, rekao je danas premijer Mađarske Viktor Orban komentarišući primedbe koje je nedavno na njegov račun izneo američki senator Džon Mekejn.

Orban je rekao da je Mekejnov napad ekstremistički i da senatorove tvrdnje „opisuju autora samog“, prenela je mađarska novinska agencija MTI.

Republikanski senator rekao je u utorak da je Mađarska „nacija koja je na ivici ustupanja svog suvereniteta neofašističkom diktatoru u krevetu sa Vladimirom Putinom“, da „demokratija bez poštovanja vladavine prava, podele vlasti, zaštite ekonomskih, građanskih i verskih sloboda ne samo da je neadekvatna, već je i opasna“.

To nosi sa sobom, upozorio je Mekejn, eroziju slobode, zloupotrebu moći, etničke podele i ekonomska ograničenja, sve ono što smo videli u Mađarskoj od kako je Viktor Orban došao na vlast.

„Od kako je premijer Viktor Orban došao na vlast 2010. godine, antidemokratske ustavne promene se događaju, ograničena je nezavisnost mađarskih sudova, proganjaju se nevladine organizacije, procesuira se civilno društvo, sloboda štampe je ograničena i još mnogo toga“, rekao je Mekejn.

Portparolka američkog Stejt departmenta Mari Harf rekla je na konferenciji za novinare u sredu da oni ne dele „mnoge stavove“ sa senatorom Mekejnom, uključujući i senatorovu opasku da je Orban „neofašistički diktator“.

(Kurir)

 

Check Also

MENTORI KOSOVSKE NEZAVISNOSTI GURAJU RADIKALIZACIJU- I OVO NIJE KRAJ!

Najnovije zaoštravanje situacije na severu Kosova pokazuje da se onaj ko je odlučio da istera …