Home / TEMA DANA / Makron mora da napadne Asada i bez SAD, makar mu Rusi oborili avione- EVO ZAŠTO…

Makron mora da napadne Asada i bez SAD, makar mu Rusi oborili avione- EVO ZAŠTO…

Kada postavite određene granice, a niste u mogućnosti da ih održite onda ste u problemu, rekao je prošle godine francuski predsednik Emanuel Makron i dodao: “To nije moj izbor”.

Makron se pridružio najavama Donalda Trampa za prestojeći napad na Siriju. Tramp je nedavno najavio povlačenje iz Sirije, pa je nejasno koliko Makron može da računa na SAD u vojnoj akciji, prenosi Forin polisi. Ako se SAD povuku, on mora zbog nacionalnih interesa Francuske da udari sam.

Francuski presednik je imao problema da definiše politiku svoje zemlje prema Asadu, ali je kritikovao svoje prethodnike za intevecionizam. I Fransoa Oland i Nikola Sarkozi su se zalagali za odlazak Asada.

Posle prošlogodišnjeg napada hemijskim oružjem u Guti, Oland je najavio kaznene udare i nadao se da će oni biti sprovedeni u sadarnji sa SAD. Kada se Amerika povukla, Francuzi su bili neprijatno iznenađeni. Oland se previše oslanjao na SAD i nije nameravao da deluje sam.

Makron nema tu dilemu, angažman Francuske u Siriji je bio protiv Islamske države i Asad je u tom kontekstu zaboravljen. Ipak, Francuzi su imali su dva uslova – upotreba hemijskog oružja ni pristup sirijskim izbeglicama. Prvi uslov je nedavno napadom prekršen.

Francuski udar neće promeniti odnos snaga u Sirji, ali je podići kredibilitet zemlje pogotovo pred najavljenu posetu Makrona SAD.

Tokom posete Makron će pokušati da ubedi Trampa da ostane u ugovoru o iranskom nuklearnom programu i ne traži nove sankcije za tu zemlju. U Siriji francuskim vojnicima na terenu će trebati podrška SAD.

Za EU problem Sirije predstavlja se i kroz nove talase izbeglica, kao i udare islamista u prestonicama država članica, što je sve napreglo evropske institucije.

Zbog toga Makron neće više da čeka SAD. Udariće sam!

Check Also

RUSKE TRUPE U KAZAHSTANU ZA SAT VREMENA NEUTRALISALE NEKOLIKO STOTINA OBUČENIH MILITANATA

Ruske trupe koje su stigle u Kazahstan uspešno su izvele operaciju eliminisanja nekoliko stotina militanata …