Home / TEMA DANA / MEDIJI JAVLJAJU: SCENARIO ZA KOSOVO JE VEĆ SPREMAN- EVO ŠTA ĆE SE DOGODITI 1. JULA!

MEDIJI JAVLJAJU: SCENARIO ZA KOSOVO JE VEĆ SPREMAN- EVO ŠTA ĆE SE DOGODITI 1. JULA!

Na sastanku lidera regiona sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom u Parizu 1. jula mogao bi da bude formulisan okvir za rešenje kosovskog problema.

Prema pisanju tog lista, konačan predlog trebalo da bude usaglašen do kraja godine.

Ukoliko bi do takvog scenarija došlo, referendum o Kosovu mogao bi da bude održan zajedno sa redovnim parlamentarnim izborima na proleće naredne godine.

Ovo je za „Blic“ potvrdilo više izvora iz diplomatskih krugova, uz opasku da je takav scenario moguć samo do sastanka u Parizu uopšte dođe.

Naime, kako se poslednjih nedelja spekuliše, Makron i Merkelova u sukobu su oko načina na koji će se birati novi predsednik Evropske komisije, ali i oko toga ko će biti kandidati za evropske institucije i, uprkos tome što u javnosti žele da ostave utisak da je sve u redu, jasno je da je došlo do zahlađenja među dve najmoćnije evropske figure.

Sagovornik „Blica“ iz diplomatskih izvora tvrdi da ako do sastanka 1. jula dođe mogli bismo da očekujemo da tada bude formulisan neki okvir ili platforma koji treba da posluže kao polazište za konačno rešenje problema.

„Sve zainteresovane strane bi dobile okriv koji bi bio potom usaglašavan, dve stranama bi bilo ostavljeno vreme od nekoliko meseci da ispregovaraju ono što se om dokumentu nalazi, da promene delove, ubace nove detalje i usaglase konačan predlog rešenja kosovskog problema i s tim izađu pred svoje građane“, kaže izvor „Blica“.

Napominje se međutim da osim sukoba na relaciji Merkel – Makron, sve su zategnutiji i odnosi kosovskih zvaničnika Haradinaja i Tačija, što je još jedan dodatak tezi da do sastanka 1. jula teško da će doći.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da još ne zna hoće li biti sastanka u Parizu, ali ak ga bude ponovio je da će stav Beograda biti jasan, nepromenjen i civilizacijski razuman – da Priština ukine takse kako bi se ušlo u dijalog i da se pokuša da se postigne kompromis.

Check Also

OTKRIVENO: OVAKO JE ZAISTA UHAPŠEN VELJA NEVOLJA- U SEPTEMBRU POČINJU MASOVNI PROTESTI..!

Ivan Ivanović, predsednik Konzervativnog pokreta NAŠI, bio je gost Srbin.info i pričao o najaktuelnijim političkim …