Home / TEMA DANA / MINISTAR ZAPRETIO VUČIĆU I DAČIĆU: ONI PROMENILI MIŠLJENJE ZA 24 SATA – CELO KOSOVO JE SRBIJA, NI METAR MANJE

MINISTAR ZAPRETIO VUČIĆU I DAČIĆU: ONI PROMENILI MIŠLJENJE ZA 24 SATA – CELO KOSOVO JE SRBIJA, NI METAR MANJE

Celo Kosovo je Srbija, ni metar manje, poručuje ministar Nenad Popović u odgovor na jučerašnju izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

„Drago mi je što je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za samo 24 sata promenio mišljenje o ideji ’razgraničenja‘, pa više ne tvrdi da je takva ideja zvanična državna politika, već kaže da je to predlog pojedinih državnih zvaničnika”, ističe Popović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Ideja o „razgraničenju“ ne može da bude zvanična državna politika, jer je ona u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije u čijoj Preambuli stoji da je Kosovo sastavni deo teritorije Srbije, naglašava Popović.

„Ministar Dačić me je juče napao zato što se u svojoj politici po pitanju Kosova čvrsto držim Ustava Srbije i njegove Preambule. Želim da ponovim ministru Dačiću da sam na taj svoj stav ponosan i da od njega nikada neću odustati“, navodi Popović.

On kaže da za razliku od Dačića, koji je bio u svim vladama od Miloševića do danas, nema potrebu da po svaku cenu bude u vlasti.

„Podsetiću ministra Dačića da je 2010. godine, kada je on bio potpredsednik Vlade Srbije, doneta odluka Međunarodnog suda pravde kojom je legalizovana secesija Kosova, a protiv koje sam ja glasao kao poslanik u Skupštini Srbije“, kaže Popović.

Iste godine za vreme Vlade u kojoj je Dačić bio potpredsednik, usvojena je rezolucija o Kosovu u Ujedinjenim nacijama, kojom je pitanje Kosova iz nadležnosti Saveta bezbednosti UN preneto u nadležnost Evropske unije, čije 23 članice su u tom trenutku već priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, dodaje Popović.

Popović podseća Dačića da je 2013. godine, kao predsednik Vlade Republike Srbije, potpisao Briselski sporazum, dok je on kao poslanik glasao protiv tog sporazuma u Parlamentu.

„Prilikom izbora na mesto ministra zakleo sam se svojom čašću da ću poštovati Ustav Srbije i da ću biti posvećen očuvanju Kosova unutar Republike Srbije.

Nameravam da poštujem datu zakletvu i da učinim sve što mogu u toku svog mandata na mestu ministra da Kosovo ostane srpsko. Kao što je zapisano u Ustavu i Svetosavskom zavetu. Celo Kosovo. Ni metar manje“, zaključuje Popović i poručuje: „Dogodine u Prizrenu!“.

ODGOVOR VUČIĆA I DAČIĆA

Povodom izjave ministra Nenada Popovića koji je za Sputnjik rekao da je za njega jedina zvanična politika Beograda prema Kosovu postizanje kompromisa sa Albancima u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244 SB UN, reagovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić.

Predsednik Srbije je u jutarnjem programu Prve poručio Popoviću:

„Svaka ti čast. Tako i treba, ali što to nisi uradio 2008. kao potpredsednik tada najveće stranke? Što to tada nisi zaštitio?“, kazao je Vučić i najavio da će sa Popovićem razgovarati na tu temu.

Komentarišući različite stavove ministara Ivice Dačića i Popovića u vezi sa Kosovom i Metohijom, Vučić je rekao da ne očekuje da oni imaju jedinstven stav po tom pitanju, ali da očekuje da budu realni i ozbiljni.

Da podsetimo, Nenad Popović je za Sputnjik reagovao na Dačićevu izjavu da je razgraničenje zvanični stav Beograda kad su u pitanju pregovori za Kosovo.

Dačić je danas ponovio da će se građani o predlogu za rešenje kosovskog pitanja izjasniti na referendumu, ali je najavio da će na sednici Vlade pitati ministra Popovića zašto sedi u njoj „ako se ne slaže sa Vučićevim predlogom“.

„Pitaću ga to na sednici Vlade. Ideju o razgraničenju, o kojoj sam govorio ranije, izneo je i Vučić. Ako proteraju Srbe nećemo imati ni sever Kosova“, kazao je Dačić.

Check Also

SRPSKI PATRIJARH O VLASTIMA U CG: „IZDALI SU AMFILOHIJA..“

Patrijarh srpski Porfirije kritikovao je vlast u Crnoj Gori koja je, kako je rekao, izneverila …