Home / TEMA DANA / MIODRAG ZEC: PLATA OD 900 EVRA KOJU OBEĆAVA VUČIĆ JE ILUZIJA

MIODRAG ZEC: PLATA OD 900 EVRA KOJU OBEĆAVA VUČIĆ JE ILUZIJA

Ekonomista i univerzitetski profesor u penziji Miodrag Zec, analizirajući 2019. godinu sa ekonomskog aspekta, kaže da u ekonomiji i u životu prvo idu troškovi, a onda dobitak, ako ga bude, dok se u Srbiji stalno saopštava dobitak, dok se ne govori o troškovima.

Govoreći o najavama prosečne plate od 900 evra, a prethodno one od 500, Zec kaže da se to zove “monetarna iluzija”.

Na pitanje da li će građani na kraju ove godine imati više u svom džepu nego na početku, kaže da je to precizna računica, ali ocenjuje da će biti manje-više na istom.

Na pitanje da li građani Srbije žive bolje na kraju ove godine nego na početku, profesor Zec kaže da ocena zavisi od toga ko ocenjuje i s koje društvene pozicije gleda. “Vlada nesumnjivo ovu godinu proglašava uspešnom i dokazuje čitavim nizom parametara, izvlačeći one stvari koje Vladi idu u prilog, ali to je normalno u političkom marketingu… Možda je kod nas samo malo naglašenije nego u drugim državama…”

Kaže da je dobro da je dostignuta neka stopa rasta i da su ispunjena očekivanja, ali da javnost zaslužuje da se šire elaborira šta to raste i od čega raste. Zec dodaje da su potrebni i odgovori na pitanja kako je finansiran rast – da li zaduživanjem ili unutrašnjom štednjom.

“Kaže se da smo imali najveće strane investicije ikada… To kad se tako kaže, to je dobro i ja nemam ništa protiv toga. Ali, otvara se čitav niz plitanja – koliko je to plaćeno? Imali smo najveće subvencije u regionu, najveća davanja nenovčana – zemlja, razna prava… Treće pitanje – u šta se investiralo, koje su to fabrike, koliko se to izvozi”, pita gost N1.

Vlada Srbije, kaže Zec, ubeđuje da je nešto bolje nego što jeste, opozicija ubeđuje da je nešto gore nego što jeste. “Tako da mi, kao društvo, nemamo jedan jasan uvid”.

Pita šta znači četiri odsto (rasta) ako ste – mali. “Ako imate jedno jaje i imate još jedno – vi imate rast od 100 posto. I šta to znači, da imate najviši rast na svetu”, pita profesor.

Kad se kaže da su plate rasle – onda je pitanje da li su rasle iznad produktivnosti rada ili ispod, pa čije su to plate rasle – da li su to plate zaposlenih u državnoj administraciji ili u realnom sektoru, navodi Zec i dodaje da svako od tih pitanja ima sto potpitanja da bismo dobili pravu sliku.

Komentarišući najave predsednika Aleksandara Vučića da će, ukoliko bude sproveden “Plan 2025”, plate te godine biti 900 evra, a penzije oko 440, Zec kaže da veliki deo građana voli da čuje dobru vest, dodajući da je to prirodno. Ističe da postoji nešto što se zove monetarna iluzija. “Šta to znači 500 evra? Vi obećate nešto što možete ispuniti, hipotetički, ali ne govorite to da tih 500 evra nisu onih 500 evra od pre pet godina”.

Kaže da je ta najava monetarna iluzija, jer novac strahovito gubi vrednost globalno. “Ljudi vole pojednostavljene istine i to dobro zvuči kao određena mobilizatorska, politička parola i u redu je to… Ali mi ćemo živeti u jednom sistemu gde će cene pojesti plate i to će se desiti. Moglo je da se vidi, ko je hteo da vidi, da put u Evropu nije put ka evropskim platama nego ka evropskim cenama. I sad smo to dobili. Dobili smo da su cene u Beogradu i Berlinu iste, ali plate nisu iste”.

Zec kaže da u ekonomiji i u životu prvo idu troškovi, a onda dobitak, ako ga bude, dok se u Srbiji stalno saopštava dobitak, dok se ne govori o troškovima.

Na pitanje da li će građani na kraju ove godine imati više nego na početku, kaže da je to precizna računica, ali ocenjuje da će  biti manje-više na istom.

Zec kaže da mi imamo aprecijaciju dinara, kojom se hvalimo. “To strancima odgovara, on, strani investitor je dogovorio platu od 250 evra, pa umesto da plaća 50.000 dinara ili koliko, on sada plaća manje, a cene su veće. I on je neutralan, on ovde ima doradne poslove.

Ali onaj ko proizvodi autentični domaći proizvod, domaće radne snage, iz domaće sirovine, orijentisan na izvoz, on dobija sve manje i manje, a ovde ga čekaju sve veći i veći troškovi… Pitanje je mnogo složenije nego što se čini na prvi pogled, ali je opsesija monetarnom iluzijom strašna… Daj ti meni 500 evra, a sutra možda božićne prase bude 500 evra”, kaže Zec.

Govoreći o kursu u “Planu 2025”, predsednik je istakao da će da bude stabilan. Zec kaže da se može držati kurs jer postoji veliki unilateralni transfer – postoje strane investicije, a da postoji takav monetarni režim “da se to može napraviti”. “Može se čak ići i niže.

NBS je sada više puta intervenisala da dinar ne ojača, sama guvernerka je to rekla, ali je to izvedena stvar. Pitanje vođenja monetarne politike je vrlo delikatno pitanje i razvojne politike. Ali, ne određuje predsednik to, to određuje guverner. Ovde je glavno pitanje podele vlasti, da li je guverner nezavisan, da li je premijer nezavisan, regulatorna tela da li su nezavisna…”

(N1 Beograd)

Check Also

BLIŽI SE RAT NA DALEKOM ISTOKU: KAD POČINJE SUKOB KINE I SAD OKO TAJVANA?!

Neočekivano koliko i obeshrabrujuće, američki i kineski mediji došli su do konsenzusa koji nisu tražili. …