Home / TEMA DANA / „MNOGO SAM POGREŠIO, TREBAO SAM TO SMEĆE, POSLE 5. OKTOBRA, DA IZGAZIM DO KRAJA“ (VIDEO)

„MNOGO SAM POGREŠIO, TREBAO SAM TO SMEĆE, POSLE 5. OKTOBRA, DA IZGAZIM DO KRAJA“ (VIDEO)

Gost emisije je ne samo predsednik i osnivač jedne parlamentarne stranke, nego i, što je važnije, jedan od arhitekata i „izvođača radova“ 5. oktobra. On je, kao u pesmi, „tri cara služio“, bio je ministar u vladi tri premijera, vodio četiri resora.

I u ovoj situaciji, kada se 13. aprila najavljuje veliki protest opozicije, a i vlast za 12. i 19. najavljuje svoje manifestacije i mitinge, on je možda najzanimljiviji sagovornik – Velimir Velja Ilić.

Đorđe Vukadinović: Gospodine Iliću, otkud Vi kao tako žestok kritičar Aleksandra Vučića? Kako je Velja Ilić, od praktično prvog i najbližeg partnera SNS-a, postao jedan od najžešćih kritičara SNS-a i Aleksandra Vučića?

Velimir Ilić: Ta odluka je bila teška. Ja sam znao da će svi krenuti na moju političku likvidaciju kao političara i na moju stranku, i na otimanje poslanika… Ali ja sam bio spreman na tu žrtvu. Hteo sam da prvi povučem nogu i da kažem „dosta“… Vučić je slao svoje najbliže saradnike da razgovraju sa mnom i da me mole da se vratim…

Kao prvo, ja u koaliciju nisam ni ušao sa Vučićem. Mene je zvao Tomislav Nikolić i moj dogovor je bio sa Tomislavom Nikolićem… Ja sam video da se Tomislavu Nikolući sprema svilen gajtan i da se iz vlade uklanjaju svi njegovi saradnici, kako se njegovi ljudi uklanjaju jedan po jedan…

Odjednom se kao ključni čovek pojavljuje vozač Jorgovanke Tabaković, pa Vulin, pa Nebojša Stefanović umesto Ivice Dačića, pa neki Marko Blagojević, pa se pojavljuje Brnabićka… Odjednom se pojavljuje Nikola Petrović, pa Andrej Vučić… i uzimaju ključne poslove… I kada sam sve to video ja sam rekao – „beži odavde, koliko te noge nose“

Đorđe Vukadinović: Gospodine Iliću, sad kada povučete crtu posle svih ovih godina, u politici, a i u životu, šta biste sebi zamerili? Rekli smo šta zamerate ovima, onima, bivšima, Đinđiću, Tadiću, Nikoliću, Vučiću…A šta zamerate sebi? Da li mislite da ste mogli nešto drugo i bolje uraditi? (…)

Velimir Ilić: Pogrešio sam. Mnogo sam pogrešio. Trebao sam to smeće, posle 5. oktobra, da izgazim do kraja. I da sam ih tad izgazio, a imao sam šansu, sav narod je to tražio, ali neki političari nisu želeli, neki iz vana nisu želeli – „nemojte lustraciju, nemojte ovo, ono“. Da su ta govna tada otišla u kanalizaciju – mi bi danas imali normalnu državu. Pošto nisu otišli u kanalizaciju, nego su na vlasti, tad je Vučić bio ministar informisanja, a sada priča kakvi su mediji. Prema tome, to je sve trebalo da ide u kanalizaciju, a pošto nije, evo vidite šta smo danas dobili.

Đorđe Vukadinović: Kako mislite da će se završiti ova priča? Ne mislim samo trinaestog aprila, nego uopšte sa vladavinom Aleksandra Vučića. Da li, kada i kako?

Velimir Ilić: Vladavina Aleksandra Vučića je završena. On pada na svim poljima. Da li će se srušiti za godinu, za šest meseci, ili za dve godine,  nije bitno. Ali je kraj. Došao mu je kraj. On je pušten iz vodu od svih relevantnih faktora u svetu.

Đorđe Vukadinović: Mislite? Jeste li sigurni?

Velimir Ilić:Znači on je politički penzioner. Aleksandar Vučić sad može da priča šta god hoće – on više ne postoji  (…)

Imamo jednu situaciju na Kosovu vrlo nezgodno može koristi koristi Vučić može u zadnjem trzaju da uradi neke provokacije sam na tom protestu, pa da izazove probleme. A u tom momentu da naiđu neki dole na Kosovu da grunu pa da izbije sukob, pa da sutra kaže: „evo vi ste pravili u Beogradu bahanalije, pa smo mi izgubili..“,  a on posle s Tačijem to da potpiše, što jedva i čeka da se nešto dogodi…

Đorđe Vukadinović: I što mnogi kažu da je dogovoreno…

Velimir Ilić: .. Što je i dogovoreno da se neki incidenti izazovu itd. Treba sve izanalizirati. Naravno, treba izaći i mirno protestovati, ali tražiti da se zahtevi ispune. I ona desa koja su protestovala u 29. novembra, naučila su Srbiju kako se to radi. Seli, mirno protestovali i tražili da im se ispune zahtevi. Vučić mora da sedne sa opozicijom da razgovara (…) Opoziciju, kao i poziciju mora da vode ozbiljni ljudi.

Ne može se ništa uraditi krvoprolićem i nasiljem. To vlast jedva čeka. Nasilje je hrana. Ako hoćete Vučiću da pomognete, samo izazovite nasilje. I vi ste mu pomogli do neba. On posle može da uradi šta god hoće. I pokriće sve sa tim nasiljem.

Celu emisiju „Crno beli svet sa Đorđem Vukadinovićem“ možete pogledati ovde:

(NSPM)

Check Also

ŠOK OTKRIĆE INSAJDERA: SVE ČEŠĆE FALSIFIKUJU MLEKO- EVO KAKO SE TO RADI I ZAŠTO..

Nemoguće je da je proizvođačka cena 56 dinara, a da ga na rafu vidite za …