Home / TEMA DANA / NA IVICI SUKOBA: Rusi poslali armadu ratnih brodova u Siriju, zbog najavljenog američkog udara!

NA IVICI SUKOBA: Rusi poslali armadu ratnih brodova u Siriju, zbog najavljenog američkog udara!

Situacija na severu Sirije je veoma napeta ovih dana i mnogi sa zabrinutošću očekuju razvoj situacije. Sirija je odlučna da jednom za svagda reši pitanje pobunjenika, džihadista i terorista u zemlji i donese mir i sigurnost mirnim građanima.

U toku je slanje jedinica Sirijske arapske armije na položaje u severozapadnoj provinciji Idlib u nameri da se prvo u njoj obračunaju sa teroristima i ostacima Islamske države, a nakon toga odatle krenu u čišćenje Hame i Latakije.

Četvrta oklopna divizija i novoformirana jedinica Republikanske garde “Obalski štit” će predvoditi celu akciju sa svojih položaja u blizini Albukamala.

U međuvremenu zvaničnici Amerike, Velike Britanije i Francuske su izneli tvrdnje kako se sirijska vlada sprema da upotrebi hemijsko oružje u tom regionu i izjavili kako će u tom slučaju reagovati i uputili brodove u region.

Sama tvrdnja o tako nečemu je smešna, jer sirijska vlada dobija rat protiv pobunjenika i nema razloga da koristi oružje masovnog uništenja, koje, uzgred, i nema, izjavili su ruski zvaničnici na sve to.

Ruska avijacija svakodnevno bombarduje položaje terorista na severu Sirije, ali ovih dana su primećeni i pokreti ruskih jedinica koji ne mogu da se objasne samo potrebom da se eliminišu teroristi.

Naime, kroz Bosfor je, u nekoliko dana prošla prava armada ruskih brodova i uputila se prema Siriji.

Naročitu pažnju su izazvale fregate opremljene moćnim protivbrodskim raketama koje definitivno nisu tu, a nisu ni opremljene da bi vodile dejstva protiv terorista, već za zaštitu obale i drugih brodova.

Postavlja se pitanje protiv koga će, u slučaju potrebe, dejstvovati ti brodovi Ruske Federacije?

Da li su oni tu u svrhu odvraćanja napada Amerike, Britanije i Francuske na položaje sirijske vojske?

Sve su to pitanja na koja nema odgovora, ali je činjenica da tolika koncentracija vojne sile na tako malom prostoru nije dobra za mir, jer najmanji okršaj između suprotstavljenih strana može da bude uvod u Treći svetski rat.

(Pravda)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …