Home / TEMA DANA / NATO NA GRANICE RUSIJE ŠALJE 40.000 VOJNIKA: Putinov odgovor brutalan..

NATO NA GRANICE RUSIJE ŠALJE 40.000 VOJNIKA: Putinov odgovor brutalan..

Velike vojne vežbe NATO „Trajdent džankčer 2018“ u kojima će učestvovati oko 40.000 vojnika, planirane za jesen ove godine, pokazaće mogućnosti alijanse u obuzdavanju Rusije, izjavio vrhovni komandant ujedinjenih snaga NATO u Evropi Kertis Skaparoti. Zbog širenja i agresivnog ponašanja NATO Rusija je u Kalinjingradu rasporedila sisteme „Iskander“.

– To je poruka vezana za obuzdavanje… Vežbe su fokusirane na zadatke odbrane – rekao je Skaparoti novinarima nakon sastanka Komiteta načelnika štabova alijanse u Briselu.

Glavni komandant NATO za transformaciju general Deni Mersje istakao je da alijansa nije često sprovodila vežbe ovih razmera.

– Ovo je takođe demonstracija našeg jedinstva, mogućnosti interakcije, uključujući i sa partnerima – rekao je francuski general.

Načelnik vojnog komiteta NATO, češki general Peter Pavel, rekao je da će planirane vežbe „biti u potpunosti u skladu sa normama i obavezama u okviru Bečkog procesa“.

Početkom marta komandant američkog marinskog korpusa, general Robert Neler, saopštio je da će zemlje NATO u oktobru 2018. izvesti masovne vojne vežbe na granicama Rusije, u kojima će učestvovati 45.000 vojnika.

Zemlje NATO usvojile su Evropsku inicijativu za obuzdavanje nakon događaja 2014. godine na Krimu i istoku Ukrajine. U okviru ove doktrine pakt je počeo da povećava vojsku i vojnu infrastrukturu na granicama Rusije.

Zbog širenja NATO-a na istok Rusija je u Kalinjingradu rasporedila sisteme „Iskander“. Kremlj je više puta izjavio da povećavanje snaga alijanse u baltičkim državama ugrožava bezbednost zemlje i da je neopravdano, jer Moskva nema ofanzivne planove.

Check Also

UDARNA VEST: NIJE HAMAS TRAŽIO OBUSTAVU RATA NEGO IZRAEL- ŠOK RAZLOZI

Izraelski mediji prenose da je Tel Aviv molio SAD da posreduju u prekidu vatre tokom …