Home / TEMA DANA / NEMAČKA IMA OPAKE PLANOVE NA BALKANU!

NEMAČKA IMA OPAKE PLANOVE NA BALKANU!

Njemačka i Evropska unija pokazale su u poslednje vrijeme da nemaju kapaciteta da rješavaju probleme na Balkanu, što pokazuje i nedavni balkanski samit u Berlinu koji je u stvari objelodanio, između ostalog, i ko stoji, recimo, iza opstruisanja formiranja Savjeta ministara u BiH već punih osam mjeseci nakon izbora.

Zašto na famozni samit u Berlinu kancelarka Merkelova nije pozvala legitimno izabrane članove Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića? Jedini predstavnik BiH koji je pozvan u Berlin bio je predsjedavajući Savjeta ministara, u tehničkom mandatu, Denis Zvizdić?

Nije li upravo Njemačka imala i prećutnu saglasnost posle odluke privremenih vlasti u Prištini o uvođenju taksi na uvoz robe BiH i Srbiji?

Za svu svoju akciju u BiH Njemačka je odabrala SDA Bakira Izetbegovića, preko koje opstruiše formiranje Savjeta ministara već skoro punih osam mjeseci nakon izbora, dok je za akciju u Prištini odabrala Ramuša Haradinaja, koji se kao i Njemačka protivi promjeni granica na Kosovu, odnosno Balkanu, to jest, zalaže se za očuvanju cjelovitosti Kosova pod privremenom prištinskom vlašću.

Uloga Denisa Zvizdića u Berlinu sada posle samita potpuno je prepoznata i objelodanjena. On je po Njemačkom scenariju na neki način bio zadužen za provokaciju predstavnika Srbije, predsjednika Vučića i držanje strane Ramušu Haradinaju, a da ni u jednom momentu nije zatražio ukidanje taksi, ako ne Srbiji, ono bar zemlji koju je, po Njemačkom nalogu, predstavljao u Berlinu.

Ovako, pojavljivanjem Zvizdića u Berlinu, koji je preuzeo ulogu provokatora na štetu dobrosusjedskih odnosa, BiH je pokazala da nema kapaciteta da funkcioniše kao normalna država.

Definitivno, nezadovoljno izborom Trampa i „bregzitom“ sadašnje vođstvo Njemačke pokušava da nastavi politiku globalnog intervencionizma, što se može viđeti na Balkanu sada, u BiH (neformiranjem Savjeta ministara BiH) i Kosovu (takse). Borba za prevlast na političke tokove na Balkanu do sada je za Njemačku bila poprilično neuspješna i ispod mogućnosti jedne SAD i Rusije, koje mnogi vide kao vodeće rivale na Balkanu.

Sam Berlinski proces koji je inicirala kancelarka Merkelova u Berlinu 2014, imao je za cilj da poveže region infrastrukturno i privredno. Rezultati posle pet godina su poražavajući i suprotni od onoga šta su ciljevi ove inicijative. Sada Njemačka pokušava da nastavi politiku globalnog intervencionizma na Balkanu sa saveznicima poput SDA, Zvizdića i Haradinaja.

Da li će SDA dobiti signal iz Berlina da pristupi formiranju Savjeta ministara, možda će biti jasno posle izbora za Evropski parlament, koji su zakazani za kraj ovog mjeseca.

(Zvonko Bošković / Sputnik)

Check Also

„TRENUTNA SITUACIJA U SVETU DOPUŠTA POČETAK KATASTROFE U SVAKOM TRENUTKU- SVE JE SPREMNO ZA KOLAPS“

Ruski ekonomski ekspert Mihail Hazin savetuje ulaganje u zlato kao predmet dugoročne finansijske perspektive. Struktura …