Home / TEMA DANA / Nervoza u SAD, gube naftni rat protiv Rusije: Cena nafte skače, dolar pada!

Nervoza u SAD, gube naftni rat protiv Rusije: Cena nafte skače, dolar pada!

Cena nafte porasla je u sredu za tri odsto zbog slabog kursa dolara, što je posledica sukoba u Jemenu i povećanja spekulativne kupovine na svetskom tržištu, uprkos rekordnim zalihama Sjedinjenih Država.

obama 1

Cena nafte „Benčmark brent“ koja bi trebalo da se isporuči u maju mesecu porasla je za 3,17 odsto, na 58,27 dolara po barelu.

Cena američke sirove nafte poznate kao „Vest Teksas intermidiat“ ili VTI porasla je za 3,82 odsto na 51,09 dolara po barelu.

Eskalacija sukoba u Jemenu mogla bi predstavljati rizik za globalne zalihe nafte a cena sirove „Brent nafte“ skočila je za šest odsto ubrzo posle početka vojnih operacija.

Saudijska Arabija i saveznici iz Golfskog zaliva počeli su vojne operacije u Jemenu koje uključuju vazdušne napade na pobunjeničke snage koje drže u opsadi Aden, grad na jugu zemlje, gde se bio sklonio predsednik Hadi koga podržavaju SAD.

TV El Arabija javila je da su avioni iz Egipta, Maroka, Jordana, Kuvajta, Sudana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Bahreina učestvovali u operaciji.

Neidentifikovani avioni ranije su počeli da bombarduju glavni aerodrom u glavnom gradu Jemena — Sani i El Durami vojnu vazduhoplovnu bazu, kažu žitelji Sane.

Jemen doprinosi svetskom izvozu nafte sa manje od 0,2 odsto, ali je zemlja locirana u širem centru svetske trgovine naftom.

„Jemen nije značajan svetski proizvođač nafte ali se nalazi na veoma važnom, ekonomski i politički, delu Bliskog istoka“, rekao je Rik Spuner, glavni strateg u CMC marketu iz Sidneja.

(Sputnjik)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …