Home / TEMA DANA / NEŠTO SE OPASNO SPREMA: KINA KUPILA POLOVINU SVETSKIH REZERVI HRANE ZA 100 MILIJARDI DOLARA!

NEŠTO SE OPASNO SPREMA: KINA KUPILA POLOVINU SVETSKIH REZERVI HRANE ZA 100 MILIJARDI DOLARA!

CENE hrane su rekordno porasle u svetu, a svi su izgledi da će rasti i dalje. I zato što Kina kupuje sve što je na prodaju.

Prema podacima FAO (Organizacija UN za hranu i poljoprivredu), cene žitarica su tokom 2021-ve porasle za 23,2 odsto, cena biljnih ulja – za 53 odsto, mlečnih proizvoda – za 19,1 odsto, mesa – za 17,6 odsto, šećera – za bezmalo 40 odsto.

Globalni uvoz hrane dostigo je u 2021. godini rekordnu vrednost od 1,75 biliona dolara.

– Hrana u svetu poskupljuje brzinom kakva nije viđena skoro pola veka. Poseban rizik predstavljaju preterani apetiti Kine koja je kupila gotovo polovinu svetskih rezervi hrane, rekao je Alister Smit, viši istraživač na Univerzitetu Vorvik.

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, Kina u skladištima već drži 69 odsto svetskog kukuruza, 60 odsto pirinča, 51 odsto pšenice i više od 30 odsto soje.

Kina je 2020. kupila hranu za rekordnih 98,1 milijardu dolara. Uvoz je porastao za dodatnih 22 odsto tokom 2021-ve godine, a za 360 odsto tokom protekle decenije.

Ćin Jujong, šef Nacionalne uprave za rezerve žitarica, potvrdio je da su državne rezerve hrane Kine dostigle istorijski maksimum. I precizirao:

– Naše rezerve pšenice pokrivaju potrebe za godinu i po dana“.

Rast zaliha hrane u Kini može se povezati sa nizom faktora: zemlja se osigurava od trgovinskog rata, nastavka pandemije, loših žetvi i posledica energetske krize.

Check Also

ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je …