Home / TEMA DANA / OD OVOG PUTINOVOG ČOVEKA STREPI CEO BALKAN! EVO ŠTA MOŽE DA URADI…

OD OVOG PUTINOVOG ČOVEKA STREPI CEO BALKAN! EVO ŠTA MOŽE DA URADI…

Zapad je u saradnji sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim direktno optužio jednog čoveka da ga je ruski predsednik Vladimir Putin poslao na Balkan sa zadatkom da tu teritoriju Starog kontinenta zadrži u zoni uticaja Moskve i po svaku cenu zaustavi ulazak Makedonije, ali i Srbije i BiH u NATO.

Reč je o ruskom tajkunu Ivanu Ignjatijeviču Savidisu (59), Putinovom saradniku sa kojim je on u maju 2016. čak posetio i Svetu Goru, a za kog Zaev tvrdi da je navijačima makedonskog Vardara nedavno platio 300.000 evra kako bi izazvali nerede u Skoplju.

Ti neredi su, kako tvrdi Zaev, bili deo navodnih protesta građana protiv ulaska Skoplja u Alijansu, čime je makedonski premijer nastavio rusofobnu politiku i sprovođenje zahteva Zapada na tlu Balkana.

Savidis je, inače, vlasnik fudbalskog kluba PAOK iz Soluna, čuven u medijima i po tome što je u martu ove godine upao na teren i potegao pištolj jer je poništen gol njegovog kluba zbog ofsajda.

Iako je ruski milijarder više puta negirao umešanost u bilo kakve nerede na tlu Makedonije, čemu se pridružilo i rusko ministarstvo spoljnih poslova, Zaev je sa svojim zapadnjačkim partnerima nastavio sa besumučnim i optužbama bez osnova.

Mediji, međutim, spekulišu da najveći strah Zapada od Savidisa izaziva činjenica da je on predstavnik nove vrste tajkuna koji ne iznose novac iz matične zemlje, u ovom slučaju iz Grčke, već investiraju u nju i na taj način utiču i na rad vlade u Atini.

On je, kako se navodi, svojim novcem podigao Solun na noge kupivši, osim fudbalskog kluba, i luku u tom gradu, kao i blokove nekretnina i odmarališta. U to je investirao oko 400 miliona evra.

Analitičari u tome vide uspešan pokušaj da se u trećoj najprometnijoj luci u Evropi onemogući pristup NATO brodovima i tako ceo jedan region otrgne iz ruku Alijanse.

Osim toga, prenose mediji, Savidis svoje poteze vuče mudro, a za samo deset godina postao je najuticajniji Rus na tim prostorima. Sada se, tvrde zapadni analitičari, on ustremio i na Makedoniju jer, osim Srbije i Bosne, jedino ona još nije članica NATO u regionu.

Pritisak na makedonske prozapadne vlasti sa Zaevim na čelu sve je veći uoči najavljenog referenduma na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li su za sporazum o novom imenu zemlje sa Grčkom ili protiv njega. Ukoliko predlog Republika Severna Makedonija bude prihvaćen kao nov naziv, Atina će odblokirati put Skoplja ka NATO i EU.

1,9 milijardi dolara bogatstva poseduje Savidis

Ivan Savidis rođen je u grčkoj porodici u Gruziji

sa 14 godina otišao je u Rostov na Donu, gde je radio u fabrici duvana, da bi devedesetih postao njen vlasnik

2003. je izabran za poslanika u ruskoj Dumi

specijalnim ugovorom obavezao se da ruskoj vojsci pokloni milijardu cigareta svake godine

vremenom se vratio u Solun, gde je kupio fudbalski klub PAOK, hotele i nekretnine

(Srpski Telegraf)

Check Also

ZASTRAŠUJUĆA ISTINA O RIO TINTU: NEKA MESTA U SRBIJI ĆE NESTATI

„Postoje neka mesta koja će nepovratno nestati, ako bude urađeno to što planiraju potpuno će …